2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Zelenszkij dühöng, amiért Kanada megszegte a szankciókat – bekérette a nagykövetet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Moszkva “gyengeségnek” fogja tekinteni, hogy Kanada visszaad egy Németországba orosz gázt szállító vezetékhez szükséges gázturbinát.

Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán külügyminisztérium beidézte a kanadai követet a “teljesen elfogadhatatlan” döntés miatt, amely lehetővé tette egy megjavított turbina Németországba való visszaküldését. A turbina szükséges az Északi Áramlat, az Oroszországból Németországba gázt szállító balti-tengeri vezeték működéséhez.

“A szankciók alóli mentességről szóló döntést Moszkvában csak a gyengeség jeleként fogják értékelni” – érvelt Zelenszkij egy kedden közzétett videóbeszédében.

“Ha egy terrorista ország ki tud kaparintani egy ilyen mentességet a szankciók alól, akkor milyen mentességeket akar majd holnap vagy holnapután? Ez egy nagyon veszélyes dolog”.

“Most már kétség sem férhet hozzá, hogy Oroszország nem csupán korlátozni próbálja majd a lehető legnagyobb mértékben, hanem a legélesebb pillanatban teljesen leállítani az Európába irányuló gázszállítást. Erre kell felkészülnünk” – mondta Zelenszkij.

A turbinát Kanadában a Moszkva ellen az ukrajnai katonai hadjáratra válaszul bevezetett szankciók miatt tartotta vissza. Az orosz állami gázóriás, a Gazprom a múlt hónapban közölte, hogy kénytelen volt csökkenteni az Északi Áramlaton keresztül történő áramlást, mert a turbina nem érkezett vissza időben. A vállalat aztán hétfőtől kezdve 10 napra teljesen felfüggesztette a gázszállítást, tervezett karbantartásra hivatkozva.

Robert Habeck német gazdasági miniszter akkor azzal érvelt, hogy a Gazprom döntése az Északi Áramlaton keresztül történő szállítás csökkentéséről politikai indíttatású volt. Egyúttal sürgette Kanadát, hogy engedje meg a turbina Németországba szállítását.

“Az erős szankciók azt jelentik, hogy Oroszországnak és [Vlagyimir] Putyin orosz elnöknek jobban kell fájnia és ártania, mint a mi gazdaságunknak” – mondta Habeck a Bloombergnek a múlt héten. “Ezért megértést kérek, hogy ezt a turbinát el kell vennünk Putyin kifogásai elől”.

Hétfőn Ottawa zöld utat adott a turbina visszaszállításának. “Kanada határozott időre szóló és visszavonható engedélyt ad a Siemens Canada számára, hogy lehetővé tegye a javított Északi Áramlat-1 turbinák Németországba történő visszaszállítását” – közölte Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős miniszter.

Az amerikai külügyminisztérium támogatta a lépést, mondván, hogy “rövid távon a turbina lehetővé teszi Németország és más európai országok számára, hogy feltöltsék gáztartalékaikat, növelve energiabiztonságukat és rugalmasságukat, és ellensúlyozva Oroszországnak az energia fegyverré tételére irányuló erőfeszítéseit”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...