2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Három hét alatt közel 400 külföldi zsoldost öltek meg az oroszok Ukrajnában

Az orosz csapatok, valamint a Donyecki Népköztársaság (DNR) és a Luganszki Népköztársaság (LNR) erői az elmúlt három hétben közel 400 külföldi zsoldost semmisített meg Ukrajnában, további 240 pedig elmenekült az országból – közölte a védelmi minisztérium.

“Az orosz fegyveres erők és a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok népi milíciáinak egységei által végrehajtott offenzívák eredményeként az Ukrajnában tartózkodó zsoldosok száma 3221-ről 2741-re csökkent. Ez idő alatt, további 151 zsoldos érkezése ellenére, 391 fegyverest semmisítettek meg. További 240 “vadlúd” pedig Ukrajna területén kívülre sietett visszavonulni” – közölte az orosz védelmi tárca.

Hamisnak nevezték Kijev állításait az Ukrajnába érkező állítólagos 20 ezer külföldi zsoldosról is: tényleges számuk sokkal alacsonyabb, és folyamatosan csökken.

A minisztérium hozzátette, hogy a megsemmisített külföldiek között a legtöbben – 166 zsoldos – lengyel volt.

“A grúzok közül 50 zsoldost semmisítettek meg, Nagy-Britannia további 23 fegyverest vesztett el, akiket Ukrajnában öltek meg. Három hét alatt 21 román és 15 kanadai harcos is meghalt” – közölte a védelmi minisztérium.

A minisztérium adatokat közölt az Ukrajnában tartózkodó zsoldosok teljes számáról is – február óta több mint 60 országból 7100 külföldi érkezett az országba. A többség – 1835 fő – lengyel, közülük 544-en meghaltak az ellenségeskedések során, 347-en pedig elhagyták az országot.

Oroszország február 24. óta folytat katonai műveletet Ukrajnában, amelyet Vlagyimir Putyin úgy jellemzett, hogy célja a Donbassz lakosainak védelme. A kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazta és népirtásnak vetette alá őket – mondta.
A szövetséges csapatok már felszabadították az LNR teljes területét, valamint a DNR nagy részét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...