2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Zelenszkij dühöng a visszatartott EU támogatás miatt, szerinte ez bűncselekmény

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-t bírálta és azzal vádolta az uniót, hogy szándékosan visszatart 8 milliárd euró (8,18 milliárd dollár) támogatást, amelyet országának ígértek az Oroszországgal való konfliktus közepette.

“Minden nap és különböző módokon emlékeztetem az EU egyes vezetőit arra, hogy az ukrán nyugdíjasok, a kitelepítettjeink, a tanáraink és más emberek, akik a költségvetésből származó kifizetésektől függenek, nem lehetnek a határozatlanságuk vagy a bürokráciájuk túszai” – mondta Zelenszkij a Telegramon csütörtökön közzétett videós beszédében.

Az EU felfüggesztette a 8 milliárd euró kiutalását, és ez “az országunknak nyújtott makroszintű pénzügyi támogatás mesterséges késleltetése vagy bűncselekmény, vagy hiba” – hangsúlyozta.

Az elnök nem nevezte meg a pénz visszatartásáért felelős nemzeteket, de reményét fejezte ki, hogy csak tévedésről van szó, “és ezt ki fogják javítani”.

A hét elején Zelenszkij hivatalának helyettes vezetője, Ihor Zsovkva azt mondta, hogy Ukrajna eddig mindössze 1 milliárd eurót kapott Brüsszeltől, miközben “néhány uniós ország, köztük Németország” további 8 milliárd átutalását blokkolja.

Mivel Kijev nem tudja befoltozni a harcok és a súlyos gazdasági helyzet miatt a költségvetésében keletkezett lyukakat, az EU májusban ígéretet tett arra, hogy 2022 végéig 9 milliárd eurós támogatást és alacsony kamatozású hitelt nyújt Ukrajnának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...