2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-4.6 C
Moszkva

Már Oroszország India harmadik legnagyobb szénszállítója

Oroszország India harmadik legnagyobb szénszállítójává vált a nyersanyagra kínált jelentős kedvezményeknek köszönhetően, megelőzve ezzel más nagy termelőket – jelentette csütörtökön a Reuters.

India szénimportja Oroszországból júliusban valamivel több mint 2 millió tonnára ugrott – közölte az ügynökség a CoalMint árjelentő ügynökség által összeállított adatokra hivatkozva, ami havi szinten 10%-os növekedést jelent.

Oroszország korábban a hatodik legnagyobb szénszállítója volt Indiának, az első ötben felváltva szerepelt még Indonézia, Dél-Afrika, Ausztrália és az Egyesült Államok – írja a Reuters.

“Az európai országok által bevezetett szankciókat követően Oroszország nehezen tudja eladni a szenet, és komoly árengedményeket kínál. Ez az indiai vevők számára kedvező, mivel növelik az orosz szén beszerzését egy olyan időszakban, amikor az országban hiány van a hazai szénből” – áll a CoalMint e hét elején kiadott közleményében.

Az Oroszországból júliusban érkező szén legnagyobb része kőszén (1,4 millió tonna) és kokszszén (0,29 millió tonna) volt. India korábban több koksz szenet importált Oroszországból. Júliusban azonban – jegyzi meg a CoalMint – az orosz termikus szén mennyisége, amelyet az energiatermeléshez használnak, drámaian megnőtt, 55%-kal emelkedett havi szinten és 500%-kal éves szinten.

A főként acélgyártáshoz használt kokszszén behozatala 75%-kal nőtt hónapról hónapra.

Oroszország Indiához való fizikai közelsége miatt a kokszszén tonnánként alacsonyabb acélgyártási költséget eredményez, mint az olyan országokból származó szállítások, mint Ausztrália és az Egyesült Államok – magyarázza a CoalMint.

India központi bankja a múlt hónapban új mechanizmust vezetett be a nemzetközi kereskedelmi elszámolásokra rúpiában, azzal a céllal, hogy elősegítse az Oroszországgal folytatott kereskedelmet, miután Moszkva az ukrajnai konfliktus miatti szankciók miatt elzárkózott a főbb valutáktól, mint például a dollár és az euró. A Reuters szerint India Oroszországból származó importja február óta közel ötszörösére, több mint 15 milliárd dollárra ugrott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: korábban kellett volna lépnünk, de bíztunk a minszki megállapodásokban

Oroszországnak korábban kellett volna lépnie az ukrajnai helyzetben, de abban reménykedtünk, hogy békésen rendeződik - mondta Vlagyimir Putyin kirgizisztáni látogatását követő sajtótájékoztatón. "Úgy tűnik, későn...

Putyin: a Nyugat a gyarmatává tette Ukrajnát, az ukránokat pedig ágyútölteléknek használják

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési...

Irán az Ukrajnába küldött ellenőrizetlen fegyverszállítmányok miatt bírálta a Nyugatot

Az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség csak bonyolítja a konfliktust - állította csütörtökön az iráni külügyminiszter. Irán többször hangoztatta az aktív semlegesség álláspontját az...