2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

USA: haditengerészetünk hajói és repülői áthaladnak a Tajvani-szoroson

Az amerikai haditengerészet hajói és repülőgépei a következő két hétben áthaladnak a Tajvani-szoroson – jelentette be csütörtökön a Fehér Ház.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elítélte a térségben zajló kínai hadgyakorlatokat, és közölte, hogy a Pentagon utasította a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozót és kísérőit, hogy “a helyzet megfigyelésére” Tajvan közelében maradjanak.

A Reagan és kísérőhajói Japánban állomásoznak, és az elmúlt napokban telepítették őket a Kelet-kínai-tengerre, amikor Nancy Pelosi házelnök kínai tiltakozás ellenére látogatást tett Tajpejben. Peking Pelosi látogatására válaszul kiterjedt hadgyakorlatokat indított Tajvan körül, és egy tucat rakétát lőtt ki a szigetnél.

A megnövekedett feszültség közepette Joe Biden amerikai elnök úgy döntött, hogy Kirby szerint “bölcs döntés” lenne elrendelni, hogy az amerikai repülőgép-hordozó csapásmérő csoport “egy kicsit tovább maradjon a térségben, mint ahogyan eredetileg tervezték”.

A szóvivő elítélte a kínai rakétakísérleteket is, mivel azok felelőtlenek és ellentétesek a Tajvani-szoroson és a térségben a béke és a stabilitás fenntartására irányuló régi célunkkal.

Nem fogunk elriadni attól, hogy a nemzetközi joggal összhangban a Csendes-óceán nyugati részének tengerén és égboltján tevékenykedjünk, ahogy azt évtizedek óta tesszük, támogatva Tajvant és védve a szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térségét – mondta.

Ennek részeként az Egyesült Államok “a következő két hétben szokásos légi és tengeri átkeléseket fog végrehajtani a Tajvani-szoroson keresztül” – tette hozzá Kirby.

A Fehér Ház megerősítette azt a korábbi értesülést is, hogy az amerikai légierő elhalasztotta a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tervezett tesztjét, de Kirby ragaszkodott ahhoz, hogy a tesztre a közeljövőben sor kerül, és hogy az amerikai nukleáris elrettentő erő “biztonságos, védett és hatékony”.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó