2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

USA: haditengerészetünk hajói és repülői áthaladnak a Tajvani-szoroson

Az amerikai haditengerészet hajói és repülőgépei a következő két hétben áthaladnak a Tajvani-szoroson – jelentette be csütörtökön a Fehér Ház.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elítélte a térségben zajló kínai hadgyakorlatokat, és közölte, hogy a Pentagon utasította a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozót és kísérőit, hogy “a helyzet megfigyelésére” Tajvan közelében maradjanak.

A Reagan és kísérőhajói Japánban állomásoznak, és az elmúlt napokban telepítették őket a Kelet-kínai-tengerre, amikor Nancy Pelosi házelnök kínai tiltakozás ellenére látogatást tett Tajpejben. Peking Pelosi látogatására válaszul kiterjedt hadgyakorlatokat indított Tajvan körül, és egy tucat rakétát lőtt ki a szigetnél.

A megnövekedett feszültség közepette Joe Biden amerikai elnök úgy döntött, hogy Kirby szerint “bölcs döntés” lenne elrendelni, hogy az amerikai repülőgép-hordozó csapásmérő csoport “egy kicsit tovább maradjon a térségben, mint ahogyan eredetileg tervezték”.

A szóvivő elítélte a kínai rakétakísérleteket is, mivel azok felelőtlenek és ellentétesek a Tajvani-szoroson és a térségben a béke és a stabilitás fenntartására irányuló régi célunkkal.

Nem fogunk elriadni attól, hogy a nemzetközi joggal összhangban a Csendes-óceán nyugati részének tengerén és égboltján tevékenykedjünk, ahogy azt évtizedek óta tesszük, támogatva Tajvant és védve a szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térségét – mondta.

Ennek részeként az Egyesült Államok “a következő két hétben szokásos légi és tengeri átkeléseket fog végrehajtani a Tajvani-szoroson keresztül” – tette hozzá Kirby.

A Fehér Ház megerősítette azt a korábbi értesülést is, hogy az amerikai légierő elhalasztotta a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tervezett tesztjét, de Kirby ragaszkodott ahhoz, hogy a tesztre a közeljövőben sor kerül, és hogy az amerikai nukleáris elrettentő erő “biztonságos, védett és hatékony”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...