2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Zelenszkij: addig harcolunk, amíg vissza nem szerezzük a Krímet

Ukrajna addig fog harcolni Oroszország ellen, amíg vissza nem szerzi az ellenőrzést a Krím félsziget felett – ígérte Volodimir Zelenszkij elnök.

“Ez az orosz háború Ukrajna ellen, az egész szabad Európa ellen a Krímmel kezdődött, és a Krímmel kell véget érnie – a Krím felszabadításával” – mondta Zelenszkij egy keddi videóbeszédében.

“A Krím ukrán, és mi soha nem mondunk le róla” – fogadkozott az elnök, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a félszigetet, amely a kijevi puccsra válaszul 2014-ben tartott népszavazáson elsöprő többséggel szavazott az Oroszországgal történő újraegyesülésére, Moszkva “megszállta” mindezen évek alatt.

Nem lesz béke a Fekete-tenger és a Földközi-tenger térségében, “amíg Oroszország katonai támaszpontként használhatja a félszigetünket” – állította.

Zelenszkij ugyanakkor elismerte, hogy jelenleg “lehetetlen megmondani”, hogy Ukrajna pontosan mikor lesz képes visszaszerezni a Krímet. “De folyamatosan újabb és újabb komponensekkel egészítjük ki a félsziget felszabadításának képletét” – tette hozzá.

A múlt hónapban Volodimir Gavrilov ukrán védelmi miniszterhelyettes azt állította, hogy Kijev nyugatról szállított fegyverekkel fogja megsemmisíteni a krími kikötővárosban, Szevasztopolban állomásozó orosz Fekete-tengeri Flottát, és visszavenni a félszigetet. Egy ilyen műveletre “előbb vagy utóbb” sor kerül – mondta a brit médiának.

Más ukrán tisztségviselők nemrégiben fenyegetéseket fogalmaztak meg a Krím ellen, köztük Zelenszkij legfőbb tanácsadója, Olekszij Arestovics, aki azt mondta, hogy Kijev lecsaphat a Krímet az oroszországi Krasznodari területtel összekötő, 19 kilométer hosszú kercsi hídra, amint erre technikai képességet szerez.

Moszkva kitart amellett, hogy a Krím jól védett az ukrán fél bármilyen támadásával szemben.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg az ország Nemzetbiztonsági Tanácsának elnökhelyettese, azonban arra figyelmeztetett, hogy ha a kijevi vezetés valóban úgy dönt, hogy erőt alkalmaz a félsziget ellen, “az ítélet napja egyszerre fog eljönni mindannyiuk számára – gyorsan és keményen”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...