2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Reuters: India elhagyja a dollárt az Oroszországgal folytatott kereskedelemben

India orosz szénimportja drámaian megnőtt júliusban, mivel a dél-ázsiai ország az üzletkötések biztosítása érdekében leváltotta a dollár alapú elszámolást – írja a Reuters. Moszkva az amerikai szankciók közepette igyekszik elkerülni a dolláros tranzakciókat, a valutát “mérgezőnek” minősítve.

Júliusban Oroszország India harmadik legnagyobb szénszállítójává vált, a behozatal több mint ötödével, 2,06 millió tonnára ugrott meg az előző hónaphoz képest.

Júniusban az indiai vásárlók legalább 742 ezer tonna orosz szénért fizettek az amerikai dollártól eltérő valutával, ami az abban a hónapban importált 1,7 millió tonna orosz szén 44%-ának felel meg – idézi az ügynökség az ügyletekről szóló összefoglalót, amelyet egy indiai székhelyű kereskedelmi forrás állított össze a vámdokumentumok alapján.

Az elmúlt hetekben az indiai acélgyártók és cementgyártók orosz szenet vásároltak az Egyesült Arab Emírségek dirhamja, a hongkongi dollár, a kínai jüan és az euró felhasználásával – derül ki az ügynökség által áttekintett vámdokumentumokból.

A múlt hónapban a kínai jüan az orosz szénre vonatkozó nem dollárban történő kifizetések 31%-át tette ki, míg a hongkongi dollár 28%-át. Az euró a kereskedelmi forrás adatai szerint kevesebb mint negyedét, az emirátusi dirham pedig körülbelül egyhatodát tette ki.

A múlt hónapban az Indiai Központi Bank jóváhagyta az indiai rúpiában történő árufizetéseket, és Újdelhi arra számít, hogy ez a lépés tovább élénkíti a kétoldalú kereskedelmet Oroszországgal.

Az orosz szénre vonatkozó nem dollárban lebonyolított tranzakciók aránya növekedni fog, mivel a bankok és más felek keresik a szankciók további szigorítása elleni védekezés lehetőségeit – mondta két kereskedő a Reutersnek.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...