2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Zelenszkij vezető tanácsadója az Irán elleni csapásra szólított fel

Iráni drón- és ballisztikusrakéta-üzemeket kell megsemmisíteni – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója. Ez azután történt, hogy Teherán elismerte, hogy katonai drónokat adott át Oroszországnak, bár ragaszkodott ahhoz, hogy ez még az ukrajnai konfliktus február végi kitörése előtt történt.

“Úgy vélem, hogy nemcsak szankciókat és embargót kell bevezetni, hanem szerintem lehetséges lehet csapásokat mérni a drónokat és a ballisztikus rakétákat gyártó létesítményekre [Iránban]. Egy ilyen állam nem folytathatja ezt büntetlenül” – jelentette ki Mihajlo Podoljak pénteken a helyi televízióban élőben nyilatkozva.

A tisztviselő nem részletezte, hogy pontosan kinek kellene ilyen csapásokat indítania az iszlám köztársaság ellen.

Az Iránból Oroszországba irányuló állítólagos fegyverszállítások körüli vádak az elmúlt hetekben kerültek felszínre, miután Moszkva tömegesen kezdett új kamikaze drónokat használni Ukrajnában. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy a Geran-2 (Geranium-2) néven ismert drónok valójában iráni gyártmányú Shahed-136 UAV-k. Az állítólagos drónszállítások komoly csorbát hagytak Irán és Ukrajna kapcsolataiban, Kijev megszakította a diplomáciai kapcsolatait Teheránnal.

Moszkva és Teherán is többször tagadta, hogy a konfliktus közepette fegyverszállításokra került volna sor. Szombaton azonban Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter elismerte, hogy országa valóban “hónapokkal az ukrajnai háború előtt kis számú drónt szállított Oroszországnak”. Azt az állítást is cáfolta, hogy Irán rakétákat szállított volna Moszkvának.

Podoljak ezt a beismerést kommentálta, kétségeit fejezve ki, hogy egy ilyen magyarázat valóban igaz lenne. “Vagyis ahelyett, hogy a kritikus infrastruktúránkat pusztították volna el, [a drónok] nyolc hónapig raktárakban hevertek?” – mondta.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.