2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Irán közölte, hogy szállított drónokat Oroszországnak, de az ukrán konfliktus előtt

Irán most először ismerte el, hogy katonai drónokat adott át Oroszországnak, azt állítva azonban, hogy a szállítások még az ukrajnai konfliktus február végi kitörése előtt befejeződtek. Teherán ugyanakkor cáfolta azokat az állításokat, hogy rakétákat szállított volna Moszkvának.

Szombaton Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter azt mondta: “Ez a felhajtás, amit egyes nyugati országok csinálnak, hogy Irán rakétákat és drónokat szállított Oroszországnak, hogy segítse az ukrajnai háborút – a rakétás rész teljesen téves”.

Az IRNA iráni állami hírügynökség idézte a diplomatát, aki hozzátette, hogy “a drónokkal kapcsolatos rész igaz, és már hónapokkal az ukrajnai háború előtt kis számú drónt szállítottunk Oroszországnak”.

Amirabdollahian azt is állította, hogy Teherán és Kijev két héttel ezelőtt megállapodott abban, hogy megbeszéléseket folytatnak arról, hogy az orosz csapatok állítólagosan iráni fegyvereket használnak. A miniszter szerint azonban az ukrán delegáció az utolsó pillanatban visszalépett a tervezett találkozótól.

A diplomata arról is biztosított, hogy Teherán “nem marad közömbös”, ha olyan bizonyítékokat mutatnak be, amelyek bizonyítják, hogy az orosz hadsereg iráni drónokat használ Ukrajnában.

A Reuters jelentése szerint az ukrán külügyminisztérium nem válaszolt azonnal a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

Október elején Oroszország nagyszabású légicsapás-akciót indított ukrán nagyvárosok ellen, különös tekintettel az erőművekre és más kritikus infrastruktúrára. A támadások során rakétákat, valamint úgynevezett “kamikaze” drónokat vetettek be.

Az ukrán kormány azt állítja, hogy az orosz hadsereg egyre inkább az iráni gyártmányú Shahed-136 UAV-kra támaszkodik az ilyen csapások végrehajtásához – amit Moszkva tagad.

Kijev már szeptemberben hasonló állításokat tett Teherán állítólagos részvételéről, és Ukrajna még abban a hónapban megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Október közepén Dmitrij Kuleba külügyminiszter azt javasolta, hogy teljesen szakítsák meg a kapcsolatokat az Iszlám Köztársasággal.

Az EU és az Egyesült Királyság gyorsan Ukrajna mellé állt a kérdésben, és a múlt hónapban további büntetőintézkedéseket vezetett be az amúgy is súlyos szankciókkal sújtott Iránt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...