2022, december 2.
3.7 C
Budapest
-8.8 C
Moszkva

Stoltenberg: a NATO-nak nem szabad alábecsülnie Oroszországot

Miközben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Ukrajna győzelmeként üdvözölte szerdán Oroszország visszavonulását a Dnyeper bal partjára, arra biztatta a Nyugatot, hogy ne hagyja figyelmen kívül Moszkva visszatérési lehetőségét.

Oroszországnak a csapatkivonásról szóló bejelentésével kapcsolatban a Herszonból, Stoltenberg dicsérte a kijevi erőket, amiért képesek “több ukrán területet felszabadítani”, miközben “alapvető fontosságúnak” nevezte “az Egyesült Királyságtól, a NATO-szövetségesektől és partnerektől kapott támogatást”.

“Láttuk a bejelentést, de természetesen megvárjuk, hogy mi történik valójában a helyszínen” – mondta szerdán Londonban újságíróknak.

“De nem szabad alábecsülnünk Oroszországot, még mindig vannak képességeik” – tette hozzá a NATO-vezető a Sky Newsnak adott külön interjúban.

“Láttuk a drónokat, láttuk a rakétatámadásokat. Ez azt mutatja, hogy Oroszország még mindig nagy károkat tud okozni”.

Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban az ukrán erők több nagyobb offenzíváját is visszaverték, Szergej Szurovikin orosz tábornok szerdán úgy döntött, hogy csapatokat von ki Herszonból a Dnyeperen túlra, azzal magyarázva, hogy Oroszország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha a folyó bal partján védelmet hoz létre a bekerítés elkerülése érdekében.

Azzal érvelt, hogy amennyiben Kijev sikerrel járna a kahovkai gát felrobbantására vonatkozó feltételezett terveivel, amelyet már több mint egy hónapja rakétákkal bombáznak, az ebből eredő áradás tömeges áldozatokat okozna a civilek és a katonák körében egyaránt, abban a régióban, amely szeptemberben elsöprő többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott.

Az orosz erők hetek óta evakuálják Herszon civil lakosságát, miközben az ukrán hadsereg válogatás nélkül lövi a régió fővárosát, és Szurovikin azzal érvelt, hogy ilyen heves tűz alatt szinte lehetetlen a terület ellátása. A tábornok szerint több mint 115 ezer lakost telepítettek át a jobb partról.

Annak ellenére, hogy továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nem vesz részt közvetlenül az ukrajnai konfliktusban, a NATO-tagállamok az orosz offenzíva kezdete óta fegyvereket szállítanak Ukrajnának. A NATO emellett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint több mint 30 ezer katonára növelte erőit Oroszország nyugati határai mentén.

Stoltenberg fogadkozott, hogy “gyorsreagálású erőinek” méretét 300 ezer fölé növeli, mivel a nyugati katonai szövetség a júniusban frissített stratégiai fődokumentumában megerősítette, hogy Oroszország “a legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetés” a békére és biztonságra nézve.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...