2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Zaharova: a Fehér Ház tud egyáltalán arról, hogyan használják az amerikai fegyvereket Ukrajnában?

Az amerikai hatóságoknak konkrét választ kell adniuk arra, hogy tudnak-e arról, hogyan használják az amerikai fegyvereket Ukrajna területén – mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a kahovkai vízerőmű elleni támadást kommentálva egy sajtótájékoztatón.

A Kahovka vízerőmű elleni legutóbbi támadás hátterében rámutatott Andrij Kovalcsuk ukrán tábornok tavaly decemberi, a The Washington Postnak adott interjújában tett kijelentésére, amelyben azt mondta, hogy az ukrán hadsereg már végrehajtott egy próbacsapást egy amerikai HIMARS rendszerrel a gát egyik kapujára, hogy azt átüsse, és megnézze, milyen magasra emelkedik a Dnyeper folyó vízszintje.

“Most a kérdés [a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora, John] Kirby, [a Fehér Ház sajtótitkára] Karin Jean-Pierre, mindazok, akik a Fehér Házban a kommunikációért felelősek. <…> Tisztában voltak-e azzal, hogy az amerikai fegyvereket, az Ukrajnának szállított fegyvereket hogyan használják?” – kérdezte.

“Hogy harmadik országok polgári infrastruktúrája elleni terrortámadás próbakísérletei folynak? Ezeket a kérdéseket közvetlenül a nyilvánosság előtt tesszük fel a Fehér Háznak, válaszolniuk kell rájuk” – mondta, hozzátéve, hogy a kahovkai vízerőmű elleni támadás minden bizonnyal terrorcselekmény.

Kedd este az ukrán erők csapást mértek a kahovkai vízerőműre, feltehetően egy Vilha többszörös rakétavető rendszerből. A lövés tönkretette a hidraulikus zsilipeket a vízerőmű gátjánál, ami miatt ellenőrizetlenül ömlik a víz. Novaja Kahovkában a vízszint egy ponton meghaladta a 12 métert, de mostanra már csökken. Jelenleg 15 lakott település van az árvízzónában; a közeli városok és falvak lakóit evakuálják. A vízerőmű gátjának összeomlása súlyos környezeti károkat okozott. A Dnyeper folyó menti mezőgazdasági területeket elmosta a víz, és fennáll a veszélye annak, hogy az Észak-Krími-csatorna sekélyessé válik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó