2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

WSJ: zuhan a külföldiek száma, akik tovább finanszíroznák az amerikai államadósságot

A tengerentúli vevők érdeklődése az amerikai államadósságok iránt jelentősen csökkent, a külföldi magánbefektetők és központi bankok által tartott kincstári kötvények aránya a tíz évvel ezelőtti 43%-ról 30% körülire esett vissza – jelentette a héten a Wall Street Journal (WSJ) a Securities Industry and Financial Markets Association adataira hivatkozva.

Ugyanakkor a kínálat egyre kimeríthetetlenebbé vált – jegyzi meg a lap, az amerikai államkincstár által idén nettó 2 billió dollárnyi új adósságot kibocsátva. Ez az összeg minden idők legmagasabb értékét jelentette, ha nem számítjuk a világjárványhoz kapcsolódó, még 2020-ban elért hitelfelvételi hullámot.

“Az amerikai kibocsátás jóval magasabb, a külföldi kereslet pedig nem nőtt” – mondta a lapnak Brad Setser, a Council on Foreign Relations vezető munkatársa.

“És néhány kulcsfontosságú kategóriában – különösen Japánban és Kínában – nem valószínű, hogy a jövőben nettó vásárlók lesznek”.

Az amerikai kötelezettségek iránti kereslet a külföldi befektetők és központi bankok részéről, amelyek a 2000-es években és a 2010-es évek elején az amerikai adósságok mohó vásárlói voltak, várhatóan “korlátozottabb” lesz a Treasury Borrowing Advisory Committee, az amerikai kincstárnak tanácsot adó Wall Street-i vezetőkből álló csoport szerint.

A pangó keresletre válaszul a kincstár a közelmúltban a piaci stabilitás helyreállítására tett kísérletként a nagyobb keresletnek örvendő rövidebb lejáratú kötvények kibocsátására tért át. A tízéves amerikai kötvény hozama, amely a múlt hónapban 5% fölé szökött, jelenleg 4,4% körül mozog.

Az amerikai kincstár által a hét elején közzétett adatok szerint a külföldi befektetők szeptemberben nettó 2,4 milliárd dollár értékben adtak el hosszú lejáratú kincstárjegyeket, így állományuk 6,5 billió dollárra emelkedett.

Eközben a Council on Foreign Relations statisztikái, amelyek 12 hónapos gördülő alapon követik a befektetéseket, azt mutatják, hogy a külföldi vásárlások üteme az elmúlt hónapokban 300 milliárd dollár körülire csökkent, a 2022-es év nagy részében 400 milliárd dollár feletti szintről.

Az erős dollár a jelentések szerint arra kényszerítette a központi bankokat, hogy ne halmozzanak fel amerikai állampapírokat, sőt, akár el is adják a meglévőket. A szabályozók, köztük a kínai és a japán, az amerikai adósságok eladásából származó dollárokat saját valutájuk értékének növelésére használják fel. A befektetők továbbra is aggódnak az amerikai kormány növekvő deficitje miatt is.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...

Financial Times: mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők már Ukrajnában vannak

A Financial Times egy meg nem nevezett magas rangú európai katonai tisztviselőt idézett, aki szerint a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában, hiába...

Olaszország: nem állunk háborúban Oroszországgal

Olaszország "nem áll háborúban Oroszországgal", és nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába - tisztázta kedden Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Olaszország Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásában nem...
spot_img

Videó