2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

CNN: a külföldi zsoldosok többsége elhagyja Ukrajnát, mert nem erre számított

Sok Kijev által toborzott külföldi zsoldos röviddel az érkezése után úgy dönt, hogy elmenekül Ukrajnából, miután megtapasztalta a harctér borzalmas valóságát – mondta a CNN-nek vasárnap egy katonatiszt. Moszkva korábban azt állította, hogy Kijev más országokból származó katonákat használ ágyútöltelékként az orosz védelem áttörésére.

Dmitro Kosztjuk ukrán hadnagy az amerikai csatornának adott interjújában elmondta, hogy szakaszában, amelyet az elmúlt hónapokban heves harcok színhelyétől, Artyomovszktól (Bahmut) nem messze telepítettek, kevés volt a létszám, és 12 külföldi harcossal pótolták.

A tiszt szerint míg egyes zsoldosok azért csatlakoznak a harchoz, mert vonzza őket “a háború romantikája”, mások azért mennek, mert a harcot “szakmai tevékenységnek” tekintik, vagy akár azért, “mert ez egy jó sor az önéletrajzukban”.

Rendszerint nincsenek tisztában azzal, hogy mibe keverednek. Sokan úgy képzelik el a háborúnkat, mint egy lövöldözést az ellenséggel, de nem tudják, hogy mennyi tüzérség van, és hogy egész nap, minden nap tűz alatt ülsz, és lehet, hogy egyáltalán nem látod az ellenséget.

Kosztjuk megjegyezte, hogy az ukrán állampolgárokkal ellentétben a külföldiek szabadon felmondhatják a szerződést a hadsereggel. Miután látták, hogyan néznek ki az ellenségeskedések, az emberek majdnem fele azt mondta:

“Nem, nem, ez túl sok. Nem ilyen háborúra szerződtünk” – mondta a tiszt a CNN-nek.

Az ország mozgósítási kampányát – amelyet számos korrupciós botrány és behívók elkerülése árnyékolt be – is kritizálta, megjegyezve, hogy Ukrajna azon kísérletei, hogy állampolgárait a hadseregbe való belépésre kényszerítse, olyan katonákat termelnek, akik nem szívesen harcolnak.

Az orosz hadsereg többször figyelmeztetett arra, hogy az Ukrajna által toborzott külföldi zsoldosokat jogos célpontnak tekintik, és számos alkalommal indítottak nagy hatótávolságú rakétacsapásokat kiképzőtáboraikra.

Júliusban a moszkvai védelmi minisztérium azt mondta, hogy Kijev “külföldi zsoldosokkal felszerelt egységeket dob be az orosz állások elleni úgynevezett “húsdarálós támadásokba”, és ezeket a sebesült katonákat evakuálják utoljára.

Ugyanebben az időben Moszkva becslése szerint az ellenségeskedések kezdete óta több mint 11 ezer külföldi zsoldos érkezett Ukrajnába, és közülük csaknem ötezren elmenekültek az országból, miután látták, hogyan bánnak velük az ukrán hadsereg és a helyi hatóságok. Júliusban az ukrán hadseregben szolgáló külföldi harcosok számát a védelmi minisztérium szerint valamivel több mint 2000-re becsülték.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...

Financial Times: mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők már Ukrajnában vannak

A Financial Times egy meg nem nevezett magas rangú európai katonai tisztviselőt idézett, aki szerint a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában, hiába...

Olaszország: nem állunk háborúban Oroszországgal

Olaszország "nem áll háborúban Oroszországgal", és nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába - tisztázta kedden Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Olaszország Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásában nem...
spot_img

Videó