2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

WSJ: az EU-nak nincs jogalapja elkobozni a befagyasztott orosz devizatartalékot

Az EU tisztviselői közölték, hogy jogilag nem tudják elkobozni a nyugati szankciók részeként befagyasztott orosz vagyont, azonban remélik, hogy egy nemzetközi bíróságot állíthatnak fel az ukrajnai katonai műveletért felelős orosz tisztviselők felelősségre vonására – jelentette szerdán a Wall Street Journal.

Az Európai Bizottság tisztviselői szerint az állami immunitás nemzetközi elve nem teszi lehetővé, hogy a végrehajtó testület kisajátítsa az orosz központi bank vagyonát, de a törvényhozók azt javasolták, hogy az uniós tagállamok és szövetségeseik hozzanak létre egy alapot a likvid eszközök kezelésére, és az ezekből a befektetésekből származó nyereséget tegyék félre Ukrajna újjáépítésére.

A bizottság szerint Brüsszelnek nincsenek jelenlegi adatai arról, hogy az unió országai mekkora összegű orosz központi banki vagyont zároltak, illetve hogy ennek mekkora hányada van likvid eszközökben, például készpénzben.

A Kreml szerint március óta mintegy 300 milliárd dollárnyi külföldön tartott tartalékot fagyasztottak be, valamint további milliárdokat, amelyek orosz vállalatok és magánszemélyek tulajdonában vannak.

Az orosz állami és magánvagyonok Ukrajna finanszírozására történő felhasználásának jogszerűségéről már hónapok óta folyik a vita, de az EU által kívánt mechanizmus nem valósítható meg könnyen, mivel a legtöbb tagállamban a befagyasztott vagyonok lefoglalása csak büntetőjogi ítélet esetén lehetséges jogszerűen.

Eközben Washington saját kihívásokkal néz szembe, amikor az orosz pénzek felhasználásáról van szó. A pénzügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium tisztviselői a jelentések szerint arra kérték a törvényhozókat, hogy dolgozzanak ki új jogszabályokat, amelyekkel bővíthetik hatáskörüket, és nem csak a vagyon befagyasztására, hanem annak lefoglalására is. Amerikai tisztviselők azt mondták a lapnak, hogy a kormányzat korlátok közé van szorítva abban, hogy mit tehet addig, amíg ezt az új jogszabályt be nem vezetik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...