2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

WSJ: a Globális Dél nem fogja támogatni Kijevet, ahogy azt a Nyugat követeli

A The Wall Street Journal szerint a nyugati tisztviselők túlbecsülték a semleges nemzetek hajlandóságát, hogy csatlakozzanak az Oroszország-ellenes politikához Ukrajna támogatására.

“Világos, hogy a Nyugatot összességében meglepte az úgynevezett globális dél számos országának meglehetősen széles körű vonakodása… a csatlakozással kapcsolatban” – mondta a lapnak Jan Techau, az Eurasia Group tanácsadó cég munkatársa.

A cikk szerint a világ egyes részein “az Egyesült Államokkal és Európával szembeni ellenségeskedésre”, valamint a feltörekvő hatalmak, például Brazília és Dél-Afrika azon vágyára hivatkozott, hogy érvényesítsék függetlenségüket.

A lap részletezte a nyugati diplomácia állítólagos sikereit és kudarcait annak érdekében, hogy a világ vezetőinek jövő heti, az ENSZ-közgyűlésen tartandó találkozója előtt a semleges nemzetek támogatását megszerezze az általa “Ukrajna igazságos békerendezésének” nevezett megoldáshoz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyugati támogatással nemzetközi szinten népszerűsíti “békeformuláját”. Ez magában foglalja, hogy Ukrajna visszaszerzi az ellenőrzést valamennyi korábbi területe felett, háborús jóvátételt kap Oroszországtól, és bíróságot állít fel az orosz vezetés ellen. Moszkva elutasította a Zelenszkij-tervet, mivel az elszakadt a valóságtól.

A lap megjegyezte, hogy számos feltörekvő ország ellenállt a jóvátételre és a bíróságra vonatkozó követeléseknek, miközben “csökkent a nemzetközi hajlandóság arra, hogy nyilvánosan felszólítsák Oroszországot”. A G20-ak vezetőinek a múlt heti indiai csúcstalálkozóját követő zárónyilatkozata sem ítélte el Oroszországot, és még csak nem is nevezte a konfliktust “Ukrajna elleni háborúnak”, ahogy az korábban említésre került.

A Wall Street Journal azt állította, hogy a G20-ak találkozója “a Nyugat számára is siker volt”, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök nem vett részt személyesen az eseményen.

“Tény, hogy Oroszország sokkal inkább elszigeteltebb, mint korábban” – mondta a lapnak egy magas rangú európai tisztviselő.

Az ENSZ Közgyűlésének közelgő ülésén a nem nyugati résztvevők valószínűleg “a saját prioritásaikra, a globális egyenlőtlenségre és az adósságkönnyítésre helyezik át a globális hangsúlyt” – jósolta a jelentés.

Moszkva az ukrajnai válságot az Oroszország elleni nyugati proxy-háború részének minősítette. Azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy önző célok érdekében árt a világgazdaságnak, miközben megpróbálja megőrizni dominanciáját és ellenáll a többpólusú világ kialakulásának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó