2023, november 29.
0.8 C
Budapest
-3.2 C
Moszkva

Washington Post: Ukrajnának elfogynak a légvédelmi rakétái

A Washington Post pénteken közzétett jelentése szerint Ukrajna légvédelmi rendszerét megterhelte az Oroszország által indított cirkálórakéta- és kamikaze-dróntámadások növekedése. Az országot most már az a veszély fenyegeti, hogy teljesen kifogynak a föld-levegő rakétákból.

A légvédelem gerincét továbbra is a régebbi légvédelmi rendszerek alkotják, amelyeket a Szovjetunió összeomlása után örökölt az ország. A több évtizedes rendszerek nagyon hatékonyak a beérkező orosz lövedékek ellen – mondta a lapnak Volodimir Klimin, a Kijev környéki Sz-300-as föld-levegő rakétarendszerekkel dolgozó zászlóalj parancsnokhelyettese.

Bár azt állította, hogy egysége a konfliktus során még soha nem tévesztett célt, elismerte, hogy Ukrajnának egyszerűen nincs elég légvédelmi rendszere ahhoz, hogy a hatalmas területének egészét lefedje.

“Vannak olyan oroszok, akik nem hülyék és tudnak gondolkodni” – mondta a lapnak Klimin. “És ezért megpróbálják megkerülni a légvédelmi rendszereinket a tájat vagy a tájékozódási pontokat kihasználva, vagy a mi elhelyezkedésünkről szóló hírszerzési információkat felhasználva. Megpróbálnak minket is legyőzni. De ha a rendszer látja a célpontot, és rááll rá, akkor le fogja lőni”.

Most azonban Kijevet az a veszély fenyegeti, hogy kifogy a lőszer még azokhoz a rendszerekhez is, amelyek a készletében vannak. Denisz Szmazsnij figyelmeztetett a hiányra, aki az ukrán légvédelmi rakétaerők kiképzéséért felelős, és jelenleg külföldön tanulja az amerikai Légvédelmi Rakétarendszerek (NASAMS) üzemeltetését.

“Le kell cserélnünk a régi rendszereinket, mert azok egyszerűen nem lesznek képesek hamarosan megbirkózni ezekkel a fenyegetésekkel” – mondta Szmazsnij a lapnak.

“És lassan kifogyunk a rakétákból”.

Moszkva fokozta az Ukrajna elleni légi bombázást, cirkálórakétákkal és drónokkal célozva a kritikus infrastruktúrát. A csapások a krími híd felrobbantását követően jelentősen fokozódtak, amelyet Oroszország egyenesen Ukrajnának tulajdonított és “terrorcselekménynek” nyilvánított.

Bár magas rangú ukrán tisztviselők kezdetben örültek a hídon történt robbanás miatt, amely súlyosan megrongálta a közlekedési ütőér közúti forgalmi részét, Kijev végül tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá.

A légibombázások fokozódása széles körű felháborodást váltott ki Nyugaton, és több ország ígéretet tett arra, hogy szállítja a Kijev által régóta áhított kifinomult légvédelmi rendszereket. Az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy rövid és közepes hatótávolságú NASAM-okat küld, míg az Egyesült Királyság ígéretet tett arra, hogy több tucat fejlett közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétát (AMRAAM) szállít Ukrajnának. Németország zöld utat adott csúcstechnológiájú IRIS-T rendszereinek szállítására, az első egység már a múlt héten megérkezett az országba, és további három szállítása jövőre várható.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...

Moszkva nem lát esélyt egy jövő évi tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nem lát esélyt a tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban jövőre, tekintettel arra, hogy Kijev és nyugati támogatói olyan álláspontra helyezkedtek, amely...

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek - jelentette kedden az NRK televízió....
spot_img

Videó