2022, október 7.
20.8 C
Budapest
11.8 C
Moszkva

Washington ellopja Szíria napi olajtermelésének több mint 80 százalékát (+videó)

A szíriai olajügyi minisztérium augusztus 9-én közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta a Szíriát megszálló amerikai erőket, hogy ők a felelősek az ország kőolajtermelésének nagy részének ellopásáért – írja a The Cradle.

“A 2022 első félévében kitermelt olaj mennyisége mintegy 14,5 millió hordó volt, a napi átlagos termelés 80,3 ezer hordó, amelyből naponta 14,2 ezer hordót szállítanak a finomítókba” – áll az olajminisztérium közleményében.

A közlemény a továbbiakban úgy fogalmazott, hogy “az amerikai megszálló erők és zsoldosaik”, utalva az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erőkre (SDF), “naponta akár 66 ezer hordót is ellopnak a keleti régióban elfoglalt mezőkről”, ami a szíriai napi olajtermelés mintegy 83 százalékát teszi ki.

A minisztérium adatai szerint a szíriai olajágazat a háború kezdete és az idei év közepe között “mintegy 105 milliárd dollárhoz közelítő veszteséget szenvedett el” az amerikai olajlopási hadjárat következtében.

A közlemény továbbá hozzátette, hogy az olajágazat pénzügyi veszteségei mellett “emberélet veszteségei is voltak, köztük 235 mártír, 46 sebesült és 112 elrabolt személy”.

Augusztus 10-én egy orosz harci helikopter által készített felvétel került fel a közösségi médiában, amelyen az amerikai hadsereg által üzemeltetett teherautók konvoja látható, amint Irakba szánt lopott olajat csempésznek ki Rakkából.

Az utóbbi időben a jelenleg Északkelet-Szíriát megszálló amerikai hadsereg folyamatosan fosztogatja az ország olaját, és azt több illegális határátkelőn keresztül az iraki bázisukra csempészik.

Helyi források a szíriai Hasakah kormányzóságban augusztus 6-án arról számoltak be, hogy az amerikai hadsereg több tucat olajszállító tartálykocsit fosztott ki és csempészett ki az országból, ami az USA által azon a héten már a második ellopott olajszállítmány volt.

Csak júliusban közel 200, zsákmányolt olajjal megrakott tartálykocsit csempésztek ki Szíriából az amerikai csapatok, mivel Washington fokozta a szíriai erőforrások ellopásának gyakorlatát, hogy külföldön értékesítse azokat.

Donald Trump volt amerikai elnök 2019-ben tett hírhedt megjegyzéseiben azt mondta:

“Megtartjuk [Szíria] olaját. Nálunk van az olaj. Az olaj biztonságban van. Csapatokat hagytunk hátra csak az olajért”.

Áprilisig az amerikai Delta Crescent Energy (DCE) vállalat tevékenykedett Északkelet-Szíriában Trump ígéretének részeként, hogy az SDF-fel együttműködve “megtartsák” az olajat.

Annak ellenére, hogy a Fehér Ház hagyta lejárni a DCE mentességét, az amerikai csapatok továbbra is megszállva tartják az ország olajmezőit.

Joe Biden amerikai elnök június 8-án a kongresszushoz intézett levelében megerősítette, hogy “az Egyesült Államok fegyveres erőinek kis létszámú jelenléte továbbra is stratégiai jelentőségű helyeken tartózkodik Szíriában, hogy a helyi szárazföldi erőkkel együttműködve műveleteket hajtson végre”.

Július 19-én Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította az amerikai kormányt, hogy hagyjon fel Szíria természeti erőforrásainak következetes fosztogatásával.

Az amerikai hadsereg felelős az ország búzájának kifosztásáért is, súlyosbítva ezzel a Szíriát és Nyugat-Ázsia többi részét sújtó akut élelmiszerválságot.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...