2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Putyin felszólította az USA-t, hogy hagyja abba Szíria kifosztását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia a szíriai nép és állam olajának “ellopásával” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, miután Teheránban találkozott iráni és török kollégájával. Az “asztanai folyamat” három garanciavállalója abban is egyetértett, hogy az Egyesült Államoknak távoznia kell a Transz-Eufráteszről, és fel kell hagynia azzal, hogy egyoldalú szankcióival tovább rontja a szíriai humanitárius válságot.

Az amerikai csapatoknak el kell hagyniuk az Eufrátesztől keletre fekvő területet, és “fel kell hagyniuk a szíriai állam, a szíriai nép kirablásával, az olaj illegális exportjával” – mondta Putyin kedd este újságíróknak.

Azt mondta, ez Oroszország, Irán és Törökország “közös álláspontja”.

Több száz amerikai katona tartózkodik illegálisan Szíriában, főként az ország északkeleti részén lévő olajkutakat és búzamezőket ellenőrzik, amelyeket az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terroristáinak legyőzése óta a Szíriai Demokratikus Erők (SzDE) milíciája tart ellenőrzése alatt. Az Egyesült Államok által támogatott SzDE nem hajlandó újra integrálódni a damaszkuszi kormányba, amelynek megbuktatását Washington szeretné elérni.

Az USA 2019 óta a “Caesar Syria Civilian Protection Act” elnevezésű törvényen keresztül igyekszik megbüntetni mindenkit, aki megpróbál segíteni a háború sújtotta Szíria újjáépítésében, háborús bűnökkel vádolva Bassár Aszad elnök kormányát, és blokkolva minden Damaszkusznak nyújtott támogatást.

Putyin kedden azt mondta, hogy az ilyen szankcióknak “katasztrofális eredményei” vannak, és hogy a Szíriának nyújtott humanitárius segélyt “nem szabad átpolitizálni”.

A keddi teheráni csúcstalálkozón Putyin találkozott Ebrahim Raiszi iráni és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A három elnök közös nyilatkozatban erősítette meg meggyőződését, hogy “nem lehet katonai megoldást találni a szíriai konfliktusra”, csak politikai megoldást az ENSZ vezetésével. Elítélték továbbá a “nemzetközi jogot sértő egyoldalú szankciókat”, amelyek súlyosbítják a súlyos humanitárius helyzetet Szíriában, és sürgették az ENSZ-t és más nemzetközi szervezeteket, hogy “növeljék a segítségnyújtást minden szíriai számára, megkülönböztetés, politizálás és előfeltételek nélkül”.

Kép: Kreml

Oroszország 2015 szeptemberében Damaszkusz kérésére erőket küldött Szíriába, hogy segítsen az IS és más terrorista csoportok legyőzésében. 2017 januárjában Moszkva, Ankara és Teherán elindította a 2011-ben kezdődött szíriai konfliktus megoldását célzó – a kazah fővárosról elnevezett – “asztanai folyamatot”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...