2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Putyin felszólította az USA-t, hogy hagyja abba Szíria kifosztását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia a szíriai nép és állam olajának “ellopásával” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, miután Teheránban találkozott iráni és török kollégájával. Az “asztanai folyamat” három garanciavállalója abban is egyetértett, hogy az Egyesült Államoknak távoznia kell a Transz-Eufráteszről, és fel kell hagynia azzal, hogy egyoldalú szankcióival tovább rontja a szíriai humanitárius válságot.

Az amerikai csapatoknak el kell hagyniuk az Eufrátesztől keletre fekvő területet, és “fel kell hagyniuk a szíriai állam, a szíriai nép kirablásával, az olaj illegális exportjával” – mondta Putyin kedd este újságíróknak.

Azt mondta, ez Oroszország, Irán és Törökország “közös álláspontja”.

Több száz amerikai katona tartózkodik illegálisan Szíriában, főként az ország északkeleti részén lévő olajkutakat és búzamezőket ellenőrzik, amelyeket az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terroristáinak legyőzése óta a Szíriai Demokratikus Erők (SzDE) milíciája tart ellenőrzése alatt. Az Egyesült Államok által támogatott SzDE nem hajlandó újra integrálódni a damaszkuszi kormányba, amelynek megbuktatását Washington szeretné elérni.

Az USA 2019 óta a “Caesar Syria Civilian Protection Act” elnevezésű törvényen keresztül igyekszik megbüntetni mindenkit, aki megpróbál segíteni a háború sújtotta Szíria újjáépítésében, háborús bűnökkel vádolva Bassár Aszad elnök kormányát, és blokkolva minden Damaszkusznak nyújtott támogatást.

Putyin kedden azt mondta, hogy az ilyen szankcióknak “katasztrofális eredményei” vannak, és hogy a Szíriának nyújtott humanitárius segélyt “nem szabad átpolitizálni”.

A keddi teheráni csúcstalálkozón Putyin találkozott Ebrahim Raiszi iráni és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A három elnök közös nyilatkozatban erősítette meg meggyőződését, hogy “nem lehet katonai megoldást találni a szíriai konfliktusra”, csak politikai megoldást az ENSZ vezetésével. Elítélték továbbá a “nemzetközi jogot sértő egyoldalú szankciókat”, amelyek súlyosbítják a súlyos humanitárius helyzetet Szíriában, és sürgették az ENSZ-t és más nemzetközi szervezeteket, hogy “növeljék a segítségnyújtást minden szíriai számára, megkülönböztetés, politizálás és előfeltételek nélkül”.

Kép: Kreml

Oroszország 2015 szeptemberében Damaszkusz kérésére erőket küldött Szíriába, hogy segítsen az IS és más terrorista csoportok legyőzésében. 2017 januárjában Moszkva, Ankara és Teherán elindította a 2011-ben kezdődött szíriai konfliktus megoldását célzó – a kazah fővárosról elnevezett – “asztanai folyamatot”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó