2022, december 6.
6.8 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

WaPo: 6 hónapja nem képesek megroppantani a “gyenge” orosz gazdaságot

Hat hónappal az Oroszországgal szembeni példátlan szankciók bevezetése óta az ország gazdasága még mindig nem mutatja a nyugati vezetők által eredetileg várt összeomlás jeleit – értékelte az egyik vezető amerikai lap.

A Washington Post (WaPo) kedden megjelent szerkesztőségi cikke elmeséli, hogy nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok bevezette az Oroszország elleni korlátozásokat válaszul az Ukrajnával szembeni katonai offenzívára, Joe Biden elnök azt állította, hogy az ország gazdasága máris az összeomlás jeleit mutatja.

A cikk rámutat azonban, hogy a kezdeti sokk után az orosz valutának, a rubelnek, sikerült visszaerősödnie a Moszkva által bevezetett devizatranzakciók szigorú korlátozásának, valamint a csökkenő importnak köszönhetően. Ráadásul az országban a munkanélküliségi ráta sem emelkedett meredeken, és az energiaexport továbbra is dollármilliárdokat hoz havonta a Kreml kasszájába – írja a Post.

A cikk a továbbiakban idézte a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzését, amely szerint Oroszország gazdasága idén 6%-kal zsugorodik, ami jelentős javulás a korábbi 10%-os előrejelzéshez képest.

A cikk idézte Maxim Mironovot, a madridi IE Business School orosz közgazdászát, aki szerint a szankciók “határozottan működnek, de sajnos sokkal lassabban, mint amire mindenki számított hat hónappal ezelőtt”.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az orosz gáz- és olajimport betiltása az Európai Unió részéről kézzelfogható csapás lenne Moszkvára. Ugyanakkor, mint a cikk megjegyzi, Európa nagy része nagymértékben függ az orosz energiától, ami kevésbé valószínűvé teszi egy ilyen forgatókönyv megvalósulását.

Ennek ellenére Oroszország gazdasága nem éppen teljesen sértetlenül került ki a Post szerint. Néhány népszerű márka távozásán és a kávé árának emelkedésén kívül az ország autógyártóinak jelentősen vissza kellett fogniuk a termelést és elbocsátaniuk a dolgozókat az importált alkatrészek hiánya miatt – jegyzi meg a cikk. Rámutat, hogy a nyugati szankciók miatt tömegesen bocsátottak el pilótákat és más légitársaságok dolgozóit is, miközben több ezer magasan képzett szakember menekült el az országból.

Ilja Matvejev szentpétervári politológust idézve a Post arra a következtetésre jut, hogy “az Oroszország és a fejlett gazdaságok közötti technológiai szakadék idővel tovább fog nőni”, és kevés esély lesz az országban az “innovatív és technológiai fejlődésre”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.