2022, december 2.
3.7 C
Budapest
-8.8 C
Moszkva

Az USA minden eddiginél nagyobb, 2,98 milliárd dolláros fegyvercsomagot küld Kijevbe

Joe Biden amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 2,98 milliárd dollár értékű fegyvercsomagot küld Kijevnek. Az Ukrajna függetlenségének napjával egybeeső bejelentésben Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok elképzelése szerint Kijev még jó ideig harcolni fog.

A Fehér Ház közleménye szerint Ukrajna “légvédelmi, tüzérségi rendszereket és lőszereket, pilóta nélküli légi rendszerek elleni védelmi eszközöket és radarokat kap, hogy hosszú távon is képes legyen megvédeni magát”.

Kedden amerikai tisztviselők az Associated Pressnek, a Reutersnek és a CBS-nek azt mondták, hogy a csomag legalább három különböző drónrendszert tartalmaz majd, így a kézből indítható Puma drónt, a nagyobb hatótávolságú ScanEagle megfigyelő járművet, valamint a brit gyártmányú Vampire drónt, amelyet korábban nem biztosítottak Kijevnek.

Ukrajna függetlenségének napjára utalva, amely a Szovjetuniótól való 1991-es elszakadást ünnepli, Biden azt mondta, hogy “a mai nap nemcsak a múlt ünneplése, hanem annak hangos megerősítése, hogy Ukrajna büszke szuverén és független nemzet maradt – és maradni fog -“. Tekintettel arra a fogadalmára, hogy “hosszú távon” támogatja az ukrán hadsereget, és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár keddi nyilatkozatára, miszerint a szövetség “addig támogatja Kijevet, ameddig csak szükséges”, Biden nyilvánvalóan azt tervezi, hogy a konfliktus hosszúra nyúlik.

Több amerikai médium azonban kedden arról számolt be, hogy a szerdai fegyvercsomag tartalma még hónapokig, sőt évekig sem biztos, hogy eljut a harctérre. Meg nem nevezett amerikai tisztviselők az Associated Pressnek azt mondták, hogy Washington arra számít, hogy az ukrán erők “még évekig fognak harcolni”.

Az ukrán hadsereg finanszírozása költséges vállalkozás volt az USA számára. Mivel az amerikai gazdaságot az infláció és az emelkedő energiaköltségek sújtják, a Biden-kormányzat február óta eddig több mint 54 milliárd dollár katonai és gazdasági segélyt folyósított Kijevnek.

Eközben Ukrajnában Oroszország továbbra is előrenyomul az ukrán állások ellen az ország déli részén és a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok határán, ahol Kijev az elmúlt nyolc évben bunkerek és erődítmények hálózatát építette ki. Bár Ukrajna nem tesz közzé veszteség adatokat, Volodimir Zelenszkij elnök a nyár elején azt mondta, hogy naponta 60-100 ukrán katona hal meg Donbasszban, és további 500 megsebesül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...