2022, december 4.
6.1 C
Budapest
-11.5 C
Moszkva

Oroszország vérdíjat tűzött ki két azovos parancsnokra

Moszkva jutalmat ajánl fel minden olyan információért, amely a hírhedt ukrán Azov-ezred két parancsnokának elfogásához vezet, akiket orosz hadifoglyok brutális megkínzásával és meggyilkolásával vádolnak – jelentette be szerdán honlapján a belügyminisztérium.

A vérdíjat a 28 éves Konsztantyin Nyemicsevre és a 26 éves Szerhij Velicskóra tűzték ki, akik az Azov-ezred parancsnokaiként szolgáltak. Az ukrán egységet az orosz legfelsőbb bíróság júniusban terrorszervezetnek nyilvánította. Mindkét harcos felkerült a nemzetközi körözési listára, valamint Oroszország “tíz különösen veszélyes körözött bűnöző” listájára.

“Az Oroszországi Föderáció Belügyminisztériumának vezetése úgy döntött, hogy jutalmat ajánl fel az ukrán nacionalista zászlóalj parancsnokainak, Konsztantyin Nyemicsevnek és Szerhij Velicskónak a letartóztatásához nyújtott segítségért, akiket az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 317. cikke szerinti bűncselekmény elkövetésével vádolnak” – írta a minisztérium sajtószolgálata, hozzátéve, hogy a személyekkel kapcsolatos információkért egymillió rubelt (~ 6.2 millió forint) fizetnek ki.

A minisztérium már korábban, még májusban felszólított a két Azov-parancsnok letartóztatására, miután az orosz Nyomozó Bizottság azonosította őket, mint felelősöket “legalább nyolc orosz katona “többszörös testi sértés okozásáért, többek között lőfegyverek használatával”, amiért legkevesebb életfogytiglani börtönbüntetés jár.

Nyemicsev és Velicsko is a Harkov város közelében működő Kraken ezred tagja jelenleg, amely elsősorban azovista veteránokból és más neonáci harcosokból és önkéntesekből áll.

Az ezred az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó, a fegyveres erőkétől elkülönülten működő különleges felderítő és szabotázsegységként írja le magát. A múlt héten az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a Kraken erői kivégeztek mintegy 100 ukrán katonatársukat, akik egy orosz áttörés közepette elhagyták állásaikat Harkov térségében. Moszkva szerint a kivégzéseket azért hajtották végre, hogy “elnyomják a pánikot és megfélemlítsék Ukrajna fegyveres erőinek állományát”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...