2023, február 2.
6.5 C
Budapest
-0.3 C
Moszkva

Vučić: nincs megállapodás Koszovóról

Belgrád és Pristina nem jutott megállapodásra a Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Miroslav Lajcak, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízott jelenlétében Brüsszelben folytatott magas szintű tárgyalásokon – közölte Aleksandar Vučić szerb elnök hétfőn újságírókkal.

“Számomra érthetetlen okokból nem sikerült megállapodásra jutnunk” – mondta Vučić.

“A szerb fél abszolút konstruktív volt, több tíz aktualizálást fogadtunk el [a szerződéshez], de az albán fél még egy másodpercre sem volt hajlandó elfogadni semmit, mindig hozzá akartak tenni valamit, ami lehetetlen” – jelentette ki Vučić.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a tárgyalások során egyértelmű volt, hogy melyik fél akar valóban megegyezésre jutni, és Belgrád csak ahhoz ragaszkodott, hogy “minden korábban aláírt megállapodást tiszteletben kell tartani” – tette hozzá.

A szerb államfő közölte, hogy elemezni fogja az összes dokumentumot, “összeszedi az összes benyomását”, és még hétfőn vagy kedden este beszédet intéz a nemzethez.

November 14-én Borrell az EU Tanács ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Belgrád és Pristina képviselői hétfőn Brüsszelben megkezdik az EU közvetítésével a Szerbia és a függetlenként el nem ismert Koszovó közötti párbeszédről szóló tárgyalásokat. Szavai szerint november 29-e az a határidő, ameddig nyélbe kell ütni a megállapodást a súlyos válság elkerülése érdekében.

Korábban a koszovói hatóságok úgy döntöttek, hogy november elsejétől bírsággal sújtják azokat, akik nem cserélik le szerb rendszámtáblájukat, és figyelmeztetést adnak ki. A bírságok összege 150 euró lesz, a polgárokat pedig arra utasítják, hogy a szerb rendszámtáblákat cseréljék le az el nem ismert Koszovó rendszámtábláira. 2023. április 21. után, amikor az átmeneti időszak véget ér, a koszovói rendőrség jogosult lesz lefoglalni a szerb rendszámú gépkocsikat.

Válaszul a koszovói és metohiai szerbek november 5-én kiléptek az el nem ismert Koszovó összes kormányzati intézményéből.

A Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló, 2013. április 19-i brüsszeli megállapodások értelmében Koszovóban megalakul a Szerb Önkormányzatok Közössége, az el nem ismert köztársaságban élő szerbek önkormányzati szerve. Aleksandar Vučić szerb elnök többször is kijelentette, hogy országa teljesítette a brüsszeli megállapodásokból rá eső részt, míg a koszovóiak csak elkezdték kidolgozni a Szerb Önkormányzatok Közösségének alapszabályát, majd felfüggesztették a folyamatot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...