2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Ukrajna a Magyarországra és Szlovákiába irányuló olajtranzit díjának emelését kezdeményezte

Az orosz Transznyefty kérést kapott az ukrán Ukrtransznafta vállalattól, hogy emelje meg az Ukrajnán keresztül történő olajtranzit díját – mondta Igor Demin, az orosz vállalat elnöki tanácsadója a RIA Novosztyinak.

“Tanulmányozzuk ezeket a javaslatokat, és előkészítjük a vonatkozó jelentéseket az orosz állami szervek, a Szövetségi Antimonopólium Szolgálat és az Energiaügyi Minisztérium számára” – mondta.

Hétfőn a Bloomberg hírügynökség arról számolt be, hogy Ukrajna jövőre emelni tervezi az orosz kőolaj tranzitdíját a Barátság vezetéken keresztül Magyarországra és Szlovákiába.

Az ügynökség az Ukrtransznafta levelére hivatkozva azt írta, hogy Kijev január 1-jétől tonnánként 13,6 eurót szeretne kapni, ami 2,1 euróval emelné az összeget. Az ukrán hatóságok a növekedés okaként az ország energetikai infrastruktúrájában bekövetkezett károkkal kapcsolatos problémákat, valamint a munkafeltételek és a létesítmények biztonságának megszervezésével kapcsolatos magasabb költségeket említik.

Az Ukrajnán keresztül történő tranzit díját 2022-ben kétszer emelték, legutóbb áprilisban.

A múlt héten Ukrajna egyoldalúan felfüggesztette az olaj szállítását a Barátság kőolajvezeték déli ágán keresztül Magyarország felé, az elektromos hálózat feszültségének csökkenésére hivatkozva. A csővezeték működését másnap helyreállították.

A Barátág gázvezeték a világ leghosszabb gázvezetéke, hossza mintegy négyezer kilométer.

Az oroszországi Szamara régióból indul, áthalad Brjanszkon, majd kettéágazik: az északi szakasz Belaruszon, Lengyelországon és Németországon, a déli szakasz pedig Ukrajnán, Csehországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül halad.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....