2023, február 1.
3.4 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Lemondott és katonai szolgálatra jelentkezett az egyik orosz város polgármestere

Az oroszországi Csita város polgármestere bejelentette lemondását, és közölte, hogy önkéntesként katonai szolgálatra jelentkezik.

“Harci tapasztalatokkal rendelkező légideszantosként és állampolgárként nem maradhatok távol attól a nagy jelentőségű harctól, amelyet hazánk a jövőjéért vív” – írta hétfőn Alekszandr Sapozsnyikov a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Sapozsnyikov 2019 novembere óta tölti be a Bajkál-tótól mintegy 350 kilométerre délkeletre fekvő Csita polgármesteri tisztségét, amikor a helyi törvényhozás megválasztotta. A helyi médiában már a múlt hét óta keringtek olyan pletykák, hogy hétfőn lemond.

A negyvenes éveiben járó polgármester hivatalos életrajza szerint 1994 és 1996 között sorkatonaként az orosz légideszant csapatoknál szolgált. Ez idő alatt az észak-kaukázusi konfliktusban harcolt, és megsebesült. Később hivatásos tisztként folytatta a katonai szolgálatot, de 2009-ben egészségügyi problémákra hivatkozva leszerelt. 2014 óta különböző állami tisztségeket tölt be.

Számos orosz tisztviselő jelentkezett önkéntesnek, hogy Ukrajnában harcoljon, amióta az ország részleges mozgósítást indított a csapatok létszámának növelése érdekében. A déli Krasznodar város volt polgármestere, Jevgenyij Pervisov, az állami duma képviselője október végén jelentkezett. Sapozsnyikovhoz hasonlóan Pervisov is sorkatonaként szolgált az 1990-es években, és Csecsenföldön harcolt.

Dmitrij Rogozin, az orosz űrügynökség volt vezetője lett a legjelentősebb közéleti személyiség, aki az ukrajnai konfliktus kezdete óta belépett a hadseregbe. A volt Roszkozmosz-vezér most a Donbasszban a Cár Farkasok nevű önkéntes egységet vezeti, amely katonai és technikai segítséget nyújt a csapatoknak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...