2022, november 27.
5.2 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

Vucic: Belgrád csődbe menne, ha nem lenne fantasztikus ára az orosz gáznak

A szerbiaiaknak ezen a télen nem kell fogyasztásuk korlátozásával energiát megtakarítaniuk, köszönhetően Belgrád politikájának és az Oroszországból származó földgázimportnak – mondta Aleksandar Vučić elnök szombati beszédében.

“A télen nem tervezünk áramkorlátozást” – mondta, hozzátéve, hogy az energiaszektorban továbbra is “rendkívül nehéz a helyzet”. Emellett a szerb kormány várhatóan “nagy kedvezményeket” nyújt majd azoknak, akik az idén az előző évhez képest takarékoskodtak az árammal.

Az ilyen intézkedések különösen az Oroszországból származó gázimport miatt váltak lehetővé – mondta a szerb államfő. Belgrád 2 millió köbméter gázt – a teljes szükséglet 63-64 százalékát – vásárol Oroszországtól, és ennek összköltsége 800 millió euró (797 millió dollár) – mondta Vučić, aki “fantasztikusnak” nevezte ezt az árat.

Ha Belgrádnak a jelenlegi európai piaci árakon kellene gázt vásárolnia, csődbe menne – mondta, azzal érvelve, hogy a fennmaradó 1,2 millió köbméter gáz – vagyis a teljes fogyasztás mintegy 36%-a – most 4,8 milliárd euróba (4,7 milliárd dollár) kerülne Szerbiának. “A teljes költségvetésünk pedig 13 milliárd euró körül van”.

Vučić méltatta azt a Belgrád és Budapest között létrejött megállapodást is, amelynek értelmében Magyarország 300-500 millió köbméter Szerbia által vásárolt gázt tárolna a saját gáztárolóiban. A szerb elnök megjegyzései az európai gázárak folyamatos emelkedése mellett hangzottak el. A londoni ICE tőzsde adatai szerint a szeptemberi határidős ügyletek a hollandiai TTF csomóponton pénteken ezer köbméterenként közel 3500 dollárra emelkedtek.

Az EU jelenleg próbálja megoldani energiaválságát, amelyet nagyrészt az váltott ki, hogy a blokk az ukrajnai konfliktus miatt leállította az orosz gázszállításokat. Az EU felszólította valamennyi tagállamot, hogy a megugró árak okozta terhek enyhítése érdekében 15 százalékkal csökkentsék a gázfogyasztást.

Június közepén Vučić bejelentette, hogy a Moszkvával kötött új energiaügyi megállapodás feltételei szerint kedvező árat állapított meg az orosz földgázimportra. Szerbia várhatóan 360-410 dollár közötti áron vásárolja majd az orosz gázt 1000 köbméterenként – közölte akkor.

Az elnök szerint Szerbiának még mindig jelentős veszteségeket okoztak az Oroszországgal szembeni uniós szankciók, különösen a kőolaj esetében. Bár Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, az ország energiaellátása az uniós országokon keresztül halad át, így az Oroszországgal szembeni uniós szankciók Szerbiát is érintik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...