2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Ez a szankció sem akar működni: áramlik az orosz gyémánt a világpiacra – írja a Bloomberg

Az Alrosa orosz bányászati óriáscég csendben szinte a szankciók előtti szintre élénkítette az exportot – jelentette kedden a Bloomberg, megjegyezve, hogy a vállalat havonta több mint 250 millió dollár értékben ad el gyémántot.

A jelentés szerint, amely az ügyet ismerő személyekre hivatkozik, az orosz cég eladásai jelenleg csak havi 50-100 millió dollárral maradnak el a szankciók előtti szinttől.

Az eladások újraindultak, mivel egyes indiai bankok egyre jobban megbarátkoznak azzal, hogyan lehet megkönnyíteni az amerikai dollártól eltérő pénznemben lebonyolított tranzakciókat – magyarázták a Bloombergnek a források.

Elmondták, hogy az orosz drágakövek nagy része indiai gyártókhoz kerül, “ahol több száz, többnyire családi vállalkozás darabolja és csiszolja a nyers köveket késztermékké, fülbevalókba és eljegyzési gyűrűkbe való felhasználásra kész termékké”. A források azt is elmondták, hogy az orosz Alrosa gyémántokat ad el indiai és európai vevőknek, többnyire indiai rúpiáért cserébe.

Nincs arra utaló jel, hogy az eladások szankciókat vagy törvényeket sértettek volna – tette hozzá a jelentés, amely a névtelen forrásaira hivatkozva azt írta, hogy még mindig széles körben nyugtalanság uralkodik az orosz árukkal való kereskedés következményeit illetően. “Az ügyletek csendben zajlanak” – mondták a források, megjegyezve, hogy az Alrosa leállította az eladásairól vagy pénzügyi teljesítményéről szóló információk közzétételét.

Áprilisban az USA szankciókat vezetett be az Alrosa ellen, más nagy állami orosz cégek mellett. Az Alrosa a világ legnagyobb nyersgyémánt termelője, amely a globális kínálat mintegy harmadát adja.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...