2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Borell: az EU “komoly kihívásokkal” néz szembe az oroszellenes szankciók miatt

Az EU “komoly kihívásokkal” fog szembenézni az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt – jelentette ki Josep Borrell, az unió vezető diplomatája.

A Kronen Zeitung című osztrák lapnak adott interjújában merült fel a kérdés, amikor az újságírók rámutattak, hogy hazájukban sokan “szkeptikusan” viszonyulnak az Oroszország-ellenes intézkedésekhez.

A diplomata azt állította, hogy a szankciók működnek, és “Oroszország bajban van”.

“Ezek korlátozó intézkedések. Korlátoztuk Oroszország gazdasági lehetőségeit. Amíg Oroszország gazdasága az olajtól és a gáztól függ, addig szükségük lesz a technológiáinkra” – mondta.

Borrell ugyanakkor elismerte, hogy “természetesen rövid távon komoly kihívásokkal nézünk szembe” a szankciók miatt, és “tagadhatatlan, hogy a gáz ára emelkedik”.

A diplomata szerint az európai polgároknak “hajlandónak kell lenniük megfizetni a szabadság árát, mert az ukrajnai háború nem csak az ukránok háborúja, hanem a mi szabadságunkért folytatott háború”.

Arra a kérdésre, hogy az EU-t “globális nagyhatalomnak” tartja-e, Borrell így válaszolt: “Gazdasági és erkölcsi szempontból igen. Katonai szempontból nem”.

“A világ veszélyes hely lett. Az EU tagjainak meg kell érteniük, hogy szükség esetén meg kell védenünk magunkat, és ehhez szükségünk van az eszközökre” – hangsúlyozta.

A diplomata tisztázta, hogy ez nem azt jelenti, hogy egységes uniós hadsereg jön létre, hanem azt, hogy a tagállamok egyes hadseregeit jobban kell finanszírozni, és javítani kell a köztük lévő koordinációt.

A közelmúltban több nagy nyugati médium is cáfolta Borrell állításait az Oroszország elleni korlátozások hatékonyságáról.

A The Economist magazin a hét elején azt írta, hogy “a szankciós háború nem megy olyan jól, mint várták“.

Az orosz GDP 2022-re csak 6 százalékkal fog csökkenni, ami jóval kevesebb, mint az előre jelzett 15 százalékos visszaesés – mutatott rá a brit hírportál. Moszkva még mindig mintegy 265 milliárd dollárhoz jut az energiaeladásokból, amelyek az ázsiai piacokra irányított át, miközben az ország pénzügyi rendszere is stabilizálódni tudott – tette hozzá.

Ugyanakkor a szankcióháború által kiváltott energiaválság “recessziót válthat ki” Európában – figyelmeztetett a The Economist.

A Washington Post a héten azt is elismerte, hogy a kemény korlátozások nem okozták az orosz gazdaság összeomlását, amit sok nyugati vezető remélt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...