2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Vučić: az USA viszályt akart szítani a magyarok és szerbek között, de Orbán elutasította Washingtont

Bill Clinton amerikai elnök azt követelte Magyarországtól, hogy a NATO 1999-es agressziója során északról, szárazföldi úton támadja meg Szerbiát. Ezt Aleksandar Vučić szerb elnök mondta szombaton a nemzethez intézett beszédében – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

“Ami Koszovót illeti, most elmondom, amit nem tudtak. 1999-ben Magyarországnak szárazföldi erőkkel kellett volna megtámadnia Szerbiát, amit [Orbán Viktor magyar miniszterelnök] megerősített nekem, és megengedte, hogy elmondjam a nyilvánosságnak. Azt követelte tőle Bill Clinton amerikai elnök, ahogyan a britek is, hogy északról támadják meg a Szerb Köztársaságot, hogy meggyengítsék erőinket a Vajdaságba, amit Orbán Viktor visszautasított, és nagy nyomás alatt volt. A Fehér Házban Gerhard Schröder [német kancellár] segített neki kezelni ezt a nyomást” – mondta Vučić.

Elmondása szerint Margaret Thatcher később megdorgálta Orbánt, amiért “több brit katona halt meg az ő elutasítása miatt”. “Ennyi a velük való szeretet, amiről beszélhetünk” – összegezte a szerb vezető.

A NATO 1999-es agressziója a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság ellen március 24-én kezdődött és 78 napig tartott. Az Allied Force légi támadó művelet fő oka az volt, hogy “megakadályozza a koszovói albán lakosság népirtását”. A NATO közlése szerint a művelet során a szövetség országainak légiereje 38 ezer katonai bevetést hajtott végre, ebből több mint tízezer alkalommal bombáztak. Szerbiai adatok szerint a bombázások következtében 3500-4000 ember halt meg és mintegy 10 000 megsebesült, akiknek kétharmada civil volt. Az anyagi kár elérte a 100 milliárd dollárt.

A NATO Jugoszlávia elleni három hónapos bombázása során 15 tonna gyengített uránt dobtak le gránátokban Szerbia területére. Az ország ekkor lett az első számú ország Európában az onkológiai megbetegedések számát tekintve. A bombázás óta eltelt első 10 évben mintegy 30 000 ember betegedett meg rákban, akik közül 10 000-18 000-en meghaltak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...