2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Litvánia: a NATO-nak mindent meg kell adnia Ukrajnának, amink van

A NATO-országoknak minden rendelkezésre álló fegyverrel fel kellene fegyverezniük Ukrajnát – mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szombaton az ukrán médiának. Elvárja azonban, hogy a szövetség többi tagja állja a számlát.

“Ukrajnának szüksége van “mindenre, amink van” – mondta Landsbergis az Ukrinformnak, azzal érvelve, hogy az ukrán hadsereg már most is képes a szövetség arzenáljával dolgozni, mivel csapatai több európai országban kapnak kiképzést.

Miközben az Egyesült Államok egyre nagyobb teljesítményű fegyverekkel látja el Ukrajnát, egyes NATO-szövetségesei vonakodtak bizonyos fegyverrendszerek átadásától.

Németország például nem hajlandó elküldeni a legmodernebb Leopard II-es fő harckocsikat, mert fél, hogy további eszkalációt okoz. Még Washingtonban is azzal érveltek a Pentagon tisztviselői, hogy az ukrán csapatoknak jelentős kiképzésre lenne szükségük a nyugati harckocsik kezeléséhez.

Landsbergis ragaszkodott ahhoz, hogy “ezek az érvek már nem működnek”, miután a kijevi erők, amelyek egyre inkább NATO-fegyverekkel vannak felfegyverkezve, sikeres támadások sorozatát hajtották végre.

“Ha ez így van, nem látom okát, hogy miért ne kapjon Ukrajna mindent, amink van?” – mondta a miniszter. “Ezt már sokszor elmondtam, és most újra elmondom”.

Landsbergis az egyik leghangosabban oroszellenes miniszterré vált az EU-ban azokban a hónapokban, amióta Moszkva Ukrajnába küldte erőit. Megfenyegette a litván előadóművészeket, hogy megtorlással sújtja őket, ha Oroszországban lépnek fel, támogatta az oroszok számára az egész EU-ra kiterjedő vízumtilalmat, és felszólította a NATO-t, hogy inkább Oroszország katonai legyőzésére törekedjen, mintsem az ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére.

Saját hadserege azonban nem sokat tud adni Ukrajnának. Landsbergis az Ukrinformnak azt mondta, hogy csak “politikai érveket” szolgáltatna a kijevi erők felfegyverzése mellett, mivel Litvánia nem rendelkezik saját “jelentős fegyverkészlettel”.

Miközben Ukrajna többször is több és nehezebb fegyvereket kért a Nyugattól, az EU készletei fogyóban vannak, Németország készletei szeptember elején már kimerültek. Bár Joe Biden amerikai elnök megesküdött, hogy nyitva tartja a fegyverkezési támogatásokat “ameddig csak szükséges”, az Egyesült Államok a jelentések szerint óvatos a fejlettebb fegyverrendszerek szállításával kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy Oroszország most “a teljes nyugati katonai gépezettel” áll szemben Ukrajnában. Szergej Lavrov külügyminiszter is arra figyelmeztetett, hogy “az USA valójában azon a határon tántorog, hogy a konfliktus részesévé váljon” a Kijevnek nyújtott bőséges támogatás miatt.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó