2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Litvánia: a NATO-nak mindent meg kell adnia Ukrajnának, amink van

A NATO-országoknak minden rendelkezésre álló fegyverrel fel kellene fegyverezniük Ukrajnát – mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szombaton az ukrán médiának. Elvárja azonban, hogy a szövetség többi tagja állja a számlát.

“Ukrajnának szüksége van “mindenre, amink van” – mondta Landsbergis az Ukrinformnak, azzal érvelve, hogy az ukrán hadsereg már most is képes a szövetség arzenáljával dolgozni, mivel csapatai több európai országban kapnak kiképzést.

Miközben az Egyesült Államok egyre nagyobb teljesítményű fegyverekkel látja el Ukrajnát, egyes NATO-szövetségesei vonakodtak bizonyos fegyverrendszerek átadásától.

Németország például nem hajlandó elküldeni a legmodernebb Leopard II-es fő harckocsikat, mert fél, hogy további eszkalációt okoz. Még Washingtonban is azzal érveltek a Pentagon tisztviselői, hogy az ukrán csapatoknak jelentős kiképzésre lenne szükségük a nyugati harckocsik kezeléséhez.

Landsbergis ragaszkodott ahhoz, hogy “ezek az érvek már nem működnek”, miután a kijevi erők, amelyek egyre inkább NATO-fegyverekkel vannak felfegyverkezve, sikeres támadások sorozatát hajtották végre.

“Ha ez így van, nem látom okát, hogy miért ne kapjon Ukrajna mindent, amink van?” – mondta a miniszter. “Ezt már sokszor elmondtam, és most újra elmondom”.

Landsbergis az egyik leghangosabban oroszellenes miniszterré vált az EU-ban azokban a hónapokban, amióta Moszkva Ukrajnába küldte erőit. Megfenyegette a litván előadóművészeket, hogy megtorlással sújtja őket, ha Oroszországban lépnek fel, támogatta az oroszok számára az egész EU-ra kiterjedő vízumtilalmat, és felszólította a NATO-t, hogy inkább Oroszország katonai legyőzésére törekedjen, mintsem az ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére.

Saját hadserege azonban nem sokat tud adni Ukrajnának. Landsbergis az Ukrinformnak azt mondta, hogy csak “politikai érveket” szolgáltatna a kijevi erők felfegyverzése mellett, mivel Litvánia nem rendelkezik saját “jelentős fegyverkészlettel”.

Miközben Ukrajna többször is több és nehezebb fegyvereket kért a Nyugattól, az EU készletei fogyóban vannak, Németország készletei szeptember elején már kimerültek. Bár Joe Biden amerikai elnök megesküdött, hogy nyitva tartja a fegyverkezési támogatásokat “ameddig csak szükséges”, az Egyesült Államok a jelentések szerint óvatos a fejlettebb fegyverrendszerek szállításával kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy Oroszország most “a teljes nyugati katonai gépezettel” áll szemben Ukrajnában. Szergej Lavrov külügyminiszter is arra figyelmeztetett, hogy “az USA valójában azon a határon tántorog, hogy a konfliktus részesévé váljon” a Kijevnek nyújtott bőséges támogatás miatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...