2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Trump azonnali béketárgyalásokat sürget Ukrajnában, mert különben a harmadik világháborúba kerülünk

Donald Trump volt amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy kitörhet a harmadik világháború, ha az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus nem ér véget gyorsan békés rendezéssel. A megjegyzéseket Joe Biden elnök külpolitikáját bírálva tette a nevadai Mindenben tartott “Mentsük meg Amerikát” elnevezésű gyűlésen szombaton.

“És most háború van Oroszország és Ukrajna között, amelyben potenciálisan több százezer ember halhat meg” – mondta Trump.

“Követelnünk kell, hogy azonnal tárgyaljunk az ukrajnai háború békés befejezéséről, különben a harmadik világháborúba kerülünk, és semmi sem marad a bolygónkból” – jelentette ki, és a Biden-kormány “ostoba embereit” szidta.

Trump többször kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktus nem történt volna meg, ha 2020-ban újraválasztják.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban a tartalékosok részleges mozgósítását hirdetve azzal vádolta a Nyugatot, hogy nukleáris katasztrófát kockáztat azzal, hogy “bátorítja” az ukrán csapatokat a zaporozsjei atomerőmű ágyúzására.

Kijev támogatóit “nukleáris zsarolással” is vádolta, amikor a tömegpusztító fegyverek Oroszország elleni bevetésének “lehetőségéről és megengedhetőségéről” nyilatkoztak. Az ország minden rendelkezésére álló eszközzel meg fogja védeni magát – tette hozzá Putyin.

Egyes nyugati tisztviselők Putyin beszédét taktikai nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetésként értelmezték. William Burns, a CIA vezetője azonban vasárnap azt mondta, hogy “nincs gyakorlati bizonyíték” arra, hogy Oroszország nukleáris csapásokat tervezne.

Biden mindazonáltal csütörtökön egy támogatói tömeg előtt azt mondta, hogy az Egyesült Államok az 1962-es kubai rakétaválság óta nem nézett szembe “az Armageddon kilátásával”.

Szintén csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki kizárta, hogy tárgyalásokat folytasson Putyinnal, “megelőző csapásokat” sürgetett, hogy elrettentse Oroszországot a nukleáris fegyverek bevetésétől. Hivatalában később azt mondták, hogy az elnök megjegyzéseit félremagyarázták.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...