2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Videó: egy ukrán neonáci csoport most Puskin szobrát rongálta meg Kijevben

A híres XIX. századi orosz költő, Alekszandr Puskin emlékművét megtámadta egy ukrán neonáci csoport. Az egyik kijevi metróállomást díszítő mellszobrot vörös festékkel öntötték le.

A közösségi médiában azóta felbukkant videón két katonai ruhát viselő, maszkos férfi látható, amint vörös festéket önt a mellszoborra. Egyikük hallható, amint azt mondja: “Dicsőség Ukrajnának!”, és tettüket “kreatív” performansznak nevezik. Az egyik férfi láthatóan egy olyan jelvényt is visel, amely a neonáci “Jobboldali Szektor” csoport emblémájára hasonlít. Oroszország korábban terrorista csoportként regisztrálta őket.

A metróállomás a cselekmény idején üresnek tűnt. A kijevi hatóságok egyelőre nem reagáltak a vandalizmusra.

Az akcióra azért került sor, mert Ukrajna egyre inkább igyekszik megszabadulni minden Oroszországra utaló jelzéstől, az utcanevektől kezdve az emlékművekig.

Júniusban a kijevi hatóságok úgy döntöttek, hogy új nevet adnak a városi metró több állomásának. A Lev Tolsztoj teret Vaszil Sztusz helyi költő tiszteletére nevezték át. Volt egy petíció is, amely az összes Puskin utcát szerte Ukrajnában Stephen King amerikai író nevére kívánta megváltoztatni, de nem sikerült elegendő aláírást összegyűjteni.

A kijevi konzervatórium, amelyet hivatalosan Pjotr Csajkovszkij Nemzeti Zeneakadémiának neveztek el a neves orosz zeneszerzőről, eddig ellenállt annak a tendenciának, amely az orosz katonai hadjárat februári kezdete óta elárasztotta Ukrajnát. Júniusban a testület elutasította az átnevezést és a zeneszerző nevének eltávolítását.

Eközben az ukrán oktatási minisztérium megosztotta terveit, amelyek szerint az orosz irodalmat ki akarják törölni az ukrán oktatási programokból. Andrij Vitrenko oktatási és tudományos miniszterhelyettes júniusban azt mondta, hogy “mindent ki kell dobni, ami valamilyen módon összeköt minket az orosz birodalommal”.

A minisztérium hivatalosan még nem jelentette be az oktatási programokat érintő változásokat, de a helyi média korábban arról számolt be, hogy Alekszandr Puskin, Fjodor Dosztojevszkij, Lev Tolsztoj, Mihail Bulgakov és más ikonikus orosz szerzők is azok között vannak, akiket betiltanak.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...