2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Videó: az ukrán zászló miatt marakodtak a szlovák parlamentben

Egy ukrán zászlót lengető szlovák képviselőt vízzel locsoltak le és arcon is vágtak egy vizes palackkal az Egyesült Államokkal kötött vitatott védelmi szerződésről szóló feszült vita során, miközben kedden több ezren tüntettek a megállapodás ellen a pozsonyi parlament előtt.

A védelmi együttműködési megállapodást a szlovák kormány már jóváhagyta, de a parlamentnek még szavaznia kellet róla. A vita egy ponton elmérgesedett, amikor két, a paktumot ellenző képviselő – Andrej Medvecky és Peter Krupa a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) képviselői – a házelnöki pulpituson kibontottak egy szlovák zászlót.

Miroslav Ziak a Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártból – amely támogatja a szerződést – válaszul Ukrajna zászlaját vette elő. Csatlakozott hozzá a képviselőtársa, Jana Bitto Ciganikova, és a szlovák zászló elé tartották az ukránt.

A parlamentben készült videón látható, amint Medvecky kicsavar egy üveg vizet, azt Ziak arcába dobja, majd leönti az ukrán zászlót. Az LSNS vezetője, Marek Kotleba ezután a pódiumhoz rohant, elragadta Ziaktól az ukrán zászlót, és lecsapta az arcáról a maszkot.

Medveckyt és Krupát a szónok megrovásban részesítette. Ziak később közölte, hogy rendőrségi feljelentést tesz Kotleba ellen a zászló “ellopása” miatt. Ukrajna pozsonyi nagykövetsége is tiltakozott az incidens miatt.

Közben több ezer szlovák gyűlt össze a parlament előtt nemzeti zászlókat és “Stop USA Army” feliratú transzparenseket lengetve – jelentette az AP hírügynökség. A rendőrség közölte, hogy a tüntetők egy részét megakadályozták abban, hogy bejussanak az épületbe.

A vita tárgya egy olyan megállapodás, amely lehetővé tenné az Egyesült Államok számára, hogy a következő 10 évben két légi támaszpontot is használjon, a Pozsony melletti Malacky-Kuchyňa és a közép-szlovákiai Szilács légibázist, miközben 100 millió dollárt adna Szlovákiának azok korszerűsítésére.

Az ellenzők szerint ez provokálná Oroszországot, és lehetővé tenné az USA számára, hogy nukleáris fegyvereket telepítsen és esetleg állandóan csapatokat állomásoztasson Szlovákiában. Az amerikai nagykövetség és a koalíciós kormány azonban kitart amellett, hogy az egyezmény “növelné Szlovákia biztonságát”, és hogy 23 másik NATO-tagállam már aláírt hasonló szerződést.

Szlovákia 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz és az EU-hoz is, mindössze 11 évvel azután, hogy 1993-ban függetlenné vált a Cseh Köztársaságtól.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...