2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Oroszország 72 órán belül elfoglalhatja Kijevet – figyelmeztet az USA

Oroszország fegyveres erői akár három nap alatt elfoglalhatják és lerohanhatják Kijevet, ha csapatai teljes inváziót indítanának Ukrajnában – figyelmeztetett a Pentagon egyik vezető tisztviselője, miközben a két ország közötti feszültség tovább fokozódik.

A Fox News jobboldali amerikai csatorna vasárnapi riportjában azt állította, hogy Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnöke a múlt héten zárt ajtók mögött tartott tájékoztatókon figyelmeztette a törvényhozókat Moszkva potenciális katonai erejére.

A Fox szerint, amely több meg nem nevezett “kongresszusi forrásra” hivatkozik, Milley úgy becsülte, hogy “egy teljes körű orosz invázió Ukrajna ellen 72 órán belül Kijev bukásához vezethet, és 15 ezer ukrán és 4000 orosz katona halálával járhat”.

Az állítólag február 2-3-án tartott megbeszéléseken jelen lévő néhány törvényhozó a riport szerint aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Washington “nem reagált gyorsan, hogy jelentős katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, például légvédelmi és rakétavető rendszereket, amelyek védelmet nyújtanának egy orosz invázió ellen”. Közben más tisztviselők azzal érveltek, hogy Moszkva a fegyverek Ukrajnába szállítását a támadás megindítására használhatná fel.

A Fox szerint Milley mellett több magas rangú amerikai kormányzati személy is jelen volt a tájékoztatókon, köztük Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter és Avril Haines, a nemzeti hírszerzés igazgatója.

A Fox riportja olyan időszakban készült, amikor az orosz-ukrán határon az elmúlt hetekben egyre feszültebbé vált helyzet, valamint a nyugati vezetők többször is azzal riogattak, hogy állítólagosan küszöbön áll egy orosz offenzíva. A Kreml azonban tagadta, hogy bármilyen tervei lennének egy invázióra, és ehelyett azzal vádolta az angol nyelvű kiadványokat és a nyugati vezetőket, hogy “hisztériát” keltenek.

Kijev több vezető tisztségviselője is úgy nyilatkozott, hogy kicsi a valószínűsége az orosz inváziónak. Január végén Dmitrij Kuleba külügyminiszter azt mondta, hogy a határ közelében állomásozó orosz csapatok száma “nem elegendő egy teljes körű offenzívához Ukrajna ellen”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...