2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Vége a nyugati hegemóniának: összeáll az Eurázsiai Gazdasági Unió és a BRICS

Egy ilyen lépés segíthet csökkenteni a nyugati pénzügyi infrastruktúrától való függőséget - írja az Izvesztyija című orosz lap.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió (EaU) közös fizetési rendszer létrehozásában érdekelt a BRICS-országokkal – jelentette hétfőn az Izvesztyija című lap. Az Oroszország vezette szabadkereskedelmi blokk célja, hogy csökkentse a nyugati monetáris rendszertől való függőséget.

Az EaU-t Oroszország, Kazahsztán és Belarusz vámuniójaként alapították. 2015-ben jött létre, később csatlakozott hozzá Örményország és Kirgizisztán. Vietnam 2016-ban szabadkereskedelmi partnerévé vált. Az unió célja, hogy biztosítsa az áruk, szolgáltatások, tőke és munkavállalók szabad mozgását a tagországok között.

Az Eurázsiai Unió szabályozó testületére hivatkozó jelentés szerint a terv a két kereskedelmi szövetségen belüli egységes fizetési bankkártya kibocsátását is előirányozza. Ez egyesítené a tagországok nemzeti fizetési rendszereit, köztük az orosz MIR, a kínai Union Pay, az indiai RuPay, a brazil Elo-t..

Vlagyimir Kovaljov, az Eurázsiai Gazdasági Bizottság elnökének tanácsadója elmondta, hogy az EaU jelenleg a közös pénzügyi piac létrehozására összpontosít, prioritásként kezelve a közös “cserepiac” kialakítását.

Jelentős előrelépést értünk el, és most a munka olyan ágazatokra összpontosul, mint a banki, a biztosítási és a tőzsdei szektor” – idézte Kovaljovot az Izvesztyija.

A tisztviselő szerint az új infrastruktúra részeként létrehoznák az EaU és a BRICS javasolt közös pénzügyi rendszerének szabályozó testületét is.

A posztszovjet térség országait tömörítő EaU egyre inkább keresi az együttműködés elmélyítésének lehetőségeit a feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-csoporttal. Ez a csoport Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömöríti, és a világ népességének több mint 40%-át, valamint a globális GDP közel negyedét adja. A BRICS egyes tagjai már tettek erőfeszítéseket a helyi valutákban történő kereskedelemre, hogy csökkentsék az amerikai dollártól és eurótól való függőséget.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...