2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Varsó úgy tervezi, hogy nem lesznek karácsonyi fények és díszkivilágítás idén

A varsói városvezetés azt fontolgatja, hogy idén karácsonykor korlátozza a díszkivilágítások számát, vagy akár teljesen le is kapcsolja azokat, hogy a lengyeleket energiatakarékosságra ösztönözze – jelentette szerdán a helyi média Rafal Trzaskowski polgármesterre hivatkozva.

“Szimbolikusan meg akarjuk mutatni a varsóiaknak, hogy az energiával takarékoskodni kell” – mondta Trzaskowski a Radia ZET-nek, hozzátéve, hogy ez nem oldaná meg az energiaválságot, de demonstrálná, hogy Lengyelország komolyan gondolja az energiatakarékosságot.

Az ünnepi világítást általában a Királyi út mentén helyezik el, amelyen a város számos történelmi nevezetessége, köztük számos palota és templom található.

A polgármester azt is elmondta, hogy a hatóságok más intézkedéseket is terveznek az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

Európa többi részéhez hasonlóan Lengyelország is súlyos energiaválsággal küzd, amelyet súlyosbít a megugró gázárak és Oroszország azon döntése, hogy április végén leállította az ország földgázellátását. Az orosz Gazprom energiaipari nagyvállalat leállította a gázszállításokat, miután Varsó megtagadta a rubelben történő elszámolást.

Március végén Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az Oroszországgal szemben szankciókat bevezetett, de továbbra is gázt importáló országoknak – köztük Lengyelországnak is – az orosz nemzeti valutában kell fizetniük.

Július elején a válság hatásainak enyhítése érdekében Lengyelország támogatta a gázkereskedelem szabályainak lazítására vonatkozó jogszabályokat, kiterjesztette a fogyasztók tarifavédelmét, és vészhelyzeti terveket dolgozott ki az áramszolgáltatók számára. Ezen intézkedések célja, hogy a hatóságok gyorsabban reagáljanak, ha az energiaválság még súlyosabbá válik.

Júniusban a kormány arra is emlékeztette a polgárokat, hogy engedély birtokában az erdőkből rőzsét gyűjthetnek a fűtéshez.

A varsói karácsonyi fények korlátozására irányuló tervekhez hasonlóan egy másik európai városban, Berlinben is hasonló lépéseket fontolgatnak. E hónap elején Franziska Giffey polgármester támogatta azt az ötletet, hogy energiatakarékossági okokból ne világítsanak ki olyan nevezetességeket, mint a Brandenburgi kapu. A helyi hatóságok odáig mentek, hogy azt javasolták, hagyjanak ki néhány utcai lámpát, amíg ez nem veszélyezteti a biztonságot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...