2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Varsó úgy tervezi, hogy nem lesznek karácsonyi fények és díszkivilágítás idén

A varsói városvezetés azt fontolgatja, hogy idén karácsonykor korlátozza a díszkivilágítások számát, vagy akár teljesen le is kapcsolja azokat, hogy a lengyeleket energiatakarékosságra ösztönözze – jelentette szerdán a helyi média Rafal Trzaskowski polgármesterre hivatkozva.

“Szimbolikusan meg akarjuk mutatni a varsóiaknak, hogy az energiával takarékoskodni kell” – mondta Trzaskowski a Radia ZET-nek, hozzátéve, hogy ez nem oldaná meg az energiaválságot, de demonstrálná, hogy Lengyelország komolyan gondolja az energiatakarékosságot.

Az ünnepi világítást általában a Királyi út mentén helyezik el, amelyen a város számos történelmi nevezetessége, köztük számos palota és templom található.

A polgármester azt is elmondta, hogy a hatóságok más intézkedéseket is terveznek az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

Európa többi részéhez hasonlóan Lengyelország is súlyos energiaválsággal küzd, amelyet súlyosbít a megugró gázárak és Oroszország azon döntése, hogy április végén leállította az ország földgázellátását. Az orosz Gazprom energiaipari nagyvállalat leállította a gázszállításokat, miután Varsó megtagadta a rubelben történő elszámolást.

Március végén Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az Oroszországgal szemben szankciókat bevezetett, de továbbra is gázt importáló országoknak – köztük Lengyelországnak is – az orosz nemzeti valutában kell fizetniük.

Július elején a válság hatásainak enyhítése érdekében Lengyelország támogatta a gázkereskedelem szabályainak lazítására vonatkozó jogszabályokat, kiterjesztette a fogyasztók tarifavédelmét, és vészhelyzeti terveket dolgozott ki az áramszolgáltatók számára. Ezen intézkedések célja, hogy a hatóságok gyorsabban reagáljanak, ha az energiaválság még súlyosabbá válik.

Júniusban a kormány arra is emlékeztette a polgárokat, hogy engedély birtokában az erdőkből rőzsét gyűjthetnek a fűtéshez.

A varsói karácsonyi fények korlátozására irányuló tervekhez hasonlóan egy másik európai városban, Berlinben is hasonló lépéseket fontolgatnak. E hónap elején Franziska Giffey polgármester támogatta azt az ötletet, hogy energiatakarékossági okokból ne világítsanak ki olyan nevezetességeket, mint a Brandenburgi kapu. A helyi hatóságok odáig mentek, hogy azt javasolták, hagyjanak ki néhány utcai lámpát, amíg ez nem veszélyezteti a biztonságot.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó