2023, január 27.
-0.4 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Lengyel képviselő: Varsó elsiette az orosz szénimport betiltását

A lengyel kormány túl gyorsan döntött az orosz szén betiltásáról – mondta pénteken a Polskie rádiónak Pawel Poncyljusz, a lengyel parlament polgári koalíciójának tagja. Véleménye szerint a szállítások hirtelen csökkenése az átlagembereknek fog fájni.

“Ez egy probléma. Túl gyorsan hoztak ilyen radikális döntéseket, kicsit higgadtabban kellett volna hozzáállni” – mondta, hozzátéve, hogy a szállítások teljes leállítása túl drasztikus egy olyan ország számára, amely évek óta növeli az orosz szén importját.

“Egyik végletből a másikba lépünk. Az elmúlt években a kormányzati döntések oda vezettek, hogy 10 millió tonnával meghaladtuk az Oroszországból származó szénimportot. Most hirtelen csökkent az import, ami bizonyos mértékig káros Oroszország számára, de sokkal inkább az egyszerű lengyelek számára, akiknek széntüzelésű kályhájuk van” – magyarázta Poncyljusz.

Szerinte a kormánynak ki kellett volna használnia azt a “kiváltságot”, és hozzáférhetett volna a szénbányák dokumentációjához, és ellenőrizni kellett volna a kitermelés mértékét az országban, hogy kiderítse, mennyi időbe telik pótolni a veszteségeket, mielőtt leállítják az orosz importot. Hozzátette, hogy Lengyelországnak legalább másfél évig fog tartani, hogy saját széntermelését megfelelő szintre növelje.

Lengyelország március végén teljes embargót rendelt el az Oroszországból származó szénimportra. A tilalom nemcsak az állami, hanem a magánvállalatokra is vonatkozik. Ez szénhiányhoz, majd tűzifahiányhoz vezetett.

E hónap elején a lengyelek hivatalosan is engedélyt kaptak arra, hogy tűzifát gyűjtsenek az erdőkben, de csak képzés után és a helyi erdészeti egységek engedélyével.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...