2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Bloomberg: Szaúd-Arábia rekord olajáremelést tervez

Szaúd-Arábia 10,80 dollárral emeli az Arab Light nyersolaj hordónkénti árát az ázsiai vevők számára, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint az olajpiac szeptemberben megfordulhat és visszaesés jöhet. Erről a Bloombreg számolt be.

Ugyanakkor a kereskedők szerint az ázsiai finomítók csökkenő haszonkulcsa azt jelenti, hogy egy ilyen áremelés csökkentheti a további hordók iránti keresletet.

Július elején az állami tulajdonú Saudi Aramco azt közölte, hogy az Arab Light 9,3 dollárral kerül majd többe az ázsiai vevőknek hordónként, mint az ománi és dubaji nyersolaj augusztusban. Így az áremelkedés hordónként 1,5 dollár lehet.

A kereskedők megjegyzik, hogy az ázsiai finomítók jövedelmezősége csökken, és a szaúdi olaj árának emelkedése korlátozhatja a keresletet. Véleményük szerint a közel-keleti olaj ára már októberben csökkenhet.

Eközben az Egyesült Államokban egy szenátor szankciókat javasolt Kína oroszországi olajvásárlásai miatt, amiért Peking már tiltakozott.

Lapértesülések szerint Joe Biden amerikai elnöknek nem sikerült megállapodnia Rijáddal az olajtermelés növeléséről az árak csökkentése érdekében.

Ennek eredményeként az USA azt javasolta, hogy az olajkitermelésért cserébe kivonjáki a békefenntartóikat a Vörös-tenger egyik szigetéről, Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes pedig elismerte, hogy az USA és szövetségesei függnek a világpiacok orosz olajellátásától.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.