2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Varsó: az orosz mozgósítás a vereség jele, de azért több NATO katonát kérünk

Oroszország részleges katonai mozgósításról szóló bejelentése a vereség jele, és nem jelent fenyegetést Lengyelországra nézve, de több NATO-csapat kelet-európai telepítésével kell válaszolni rá – véli Pawel Soloch, a lengyel biztonság egyik vezető tisztségviselője.

“Ezzel a mozgósítással kapcsolatban sürgetnünk kell a szövetségesek fokozott jelenlétét a keleti szárnyon. Ez egy további érv amellett, hogy további NATO-csapatok legyenek keleten” – mondta Soloch a Polsat News Graffiti című műsorának adott interjúban csütörtökön.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán jelentette be, hogy néhány katonai tartalékost aktív szolgálatra hívnak be, hogy segítsék az ország ukrajnai katonai offenzíváját.

Az intézkedésre azért van szükség, mert az orosz csapatoknak nemcsak magával Ukrajnával, hanem az “egész nyugati katonai gépezettel” is szembe kell nézniük – érvelt Putyin.

Soloch, aki a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője, az orosz lépést Putyin “vereségének” bizonyítékaként jellemezte, és megkérdőjelezte az orosz védelmi minisztérium képességét arra, hogy 300 ezer embert hívjon fegyverbe, ahogyan azt tervezi.

Arra a kérdésre, hogy a lengyel biztonságot veszélyeztetné-e a megnövelt számú orosz csapat, azt válaszolta, hogy nem.

De “az ukránok néhány héten belül megérezhetik ennek a mozgósításnak a hatásait” – tette hozzá Soloch.

A lengyel tisztviselő a Nyugattal való konfliktus retorikai eszkalációjának bélyegezte Putyin bejelentő beszédét, a “nukleáris fegyverek bevetésével való “nagyon homályos fenyegetést” idézve.

Az orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország nem habozna minden rendelkezésére álló eszközt bevetni, ha atom- vagy más tömegpusztító fegyverekkel támadnák meg. A figyelmeztetés a NATO-államok meg nem nevezett magas rangú tisztviselőinek szólt, akik Putyin szerint azzal érveltek, hogy elfogadható lenne nukleáris fegyverek bevetése Oroszország ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...