2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Vaclav Klaus: a Nyugat a hibás a globális inflációért

Vaclav Klaus volt cseh elnök visszautasította azt az elképzelést, hogy az ukrajnai konfliktus lenne az egyedüli oka a most világszerte tapasztalható gazdasági problémáknak.

“Azok a problémák, amelyek a kiugró inflációhoz és az energiaárak mostani hatalmas emelkedéséhez vezettek, jóval február 24-e előtt keletkeztek”, amikor Oroszország Ukrajnába küldte csapatait – mondta Klaus a Seznam Sravy című kiadványnak pénteken.

“Ezt önmaga okozta, ezt a Nyugat okozta magának. Az orosz invázió csak tetézte ezt” – hangsúlyozta.

Oroszország jelentős gáz-, olaj- és szénszállító, de “csak egy a szereplők közül” a nemzetközi piacon – mutatott rá a 81 éves közgazdász, aki 2003 és 2013 között Csehország elnöke volt.

Így az orosz szénhidrogénszállítások csökkenése az EU-ba és az energiaárak szárnyalása – amely az unió által Moszkvával szemben bevezetett átfogó szankciók eredményeként következett be – csak nem lehet a magas inflációs ráták és az energiaárak szárnyalásának első számú oka, hangsúlyozta Klaus.

“Nem értem, miért nem említik az első számú okot. A “zöld delírium”, a klímaváltozás elleni állítólagos küzdelem és az Európai zöld megállapodása – ez az alapvető oka az áremelkedésnek” – mondta, utalva az elmúlt évek nyugati kísérleteire, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra térjenek át.

Az exelnök sürgette az érintett feleket, hogy találjanak megoldást a már fél éve tartó ukrajnai konfliktusra, és arra figyelmeztetett, hogy a helyzet csak “egyre rosszabb és rosszabb lesz”, ha ez nem történik meg hamarosan.

“Nem lesz elég, ha Ukrajna és Oroszország képviselői összeülnek. Szükség van arra, hogy a Nyugat, különösen az Egyesült Államok tárgyalásokat kezdjen Oroszországgal. Ezt minden legalább némi intelligenciával rendelkező ember megérti” – jegyezte meg.

Washington a Moszkvával való konfliktus közepette Kijev legerősebb támogatója volt, több milliárd dolláros katonai és pénzügyi támogatást, valamint hírszerzési információkat nyújtott Ukrajnának. A legutóbbi, 2,98 milliárd dolláros katonai segélycsomagot – az eddigi legnagyobbat – Joe Biden amerikai elnök jelentette be a hét közepén.

Klaus megismételte álláspontját, miszerint “mindig is szükséges volt tárgyalni Oroszországgal”. Arra a kérdésre, hogy egyesek “Putyin hangjának” bélyegezhetik-e őt ilyen kijelentései miatt, a veterán politikus azt válaszolta, hogy “csak egy bolond mondhat ilyet. És engem nem érdekel, hogy egy bolond mit mond”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...