2022, november 27.
5.2 C
Budapest
-4.1 C
Moszkva

Wozniak: az emelkedő gázárak csődbe vihetik a lengyel energiacégeket

Petr Wozniak, az ország állami olaj- és gázipari vállalatának, a PGNIG-nek korábbi vezetője szerint az emelkedő földgázárak csődbe vihetik a kisebb lengyelországi energiavállalatokat.

Wozniak szerint a probléma abból adódik, hogy az energiavállalatok az európai spotpiacon vásárolnak gázt, ahol az árak hónapok óta emelkednek.

“Így az árak, amelyeket a vállalatoknak az azonnali piacon kell fizetniük a gázvásárlásért, egyre magasabbak lesznek… Itt komoly veszélyt jelent, hogy a vállalatoknak nem lesz elég pénzük a biztosítékok kifizetésére. Akkor egy ilyen cég kénytelen lesz kiszállni a pályázatból… Ha nincs honnan gázt vennie, akkor nem tud mit eladni a végfelhasználónak. Az egyes cégek csődbe mehetnek” – figyelmeztetett Wozniak az RMF FM rádióállomásnak adott interjújában, hozzátéve, hogy “az évfordulón nagyon komoly áremelkedésre számíthatunk”.

Korábban arról számoltak be, hogy a PGNiG hitelt vesz fel, hogy az azonnali gázpiacon vásárolhasson, miután nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázszállításokért.

Az elmúlt két hónapban a vállalat négy hitelszerződést kötött különböző pénzintézetekkel több milliárd euró értékben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...