2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Az orosz erők megsemmisítették az ukránok által a Zaporizzsjai Atomerőmű elleni támadásokhoz használt amerikai tarackot

A Dnyipropetrovszki területen lévő Marhanec (Marganec) közelében megsemmisült egy M777-es tarack, amellyel a Zaporizzsjai Atomerőművet lőtték – közölte az orosz védelmi minisztérium.

“Az atomerőművet az ukrán tüzérség a Dnyipropetrovszki területen lévő Marhanec falu területéről lőtte. Az elhárító harc során egy amerikai M777-es tarackot észleltek és semmisítettek meg a térségben” – mondta Igor Konasenkov, a minisztérium szóvivője.

A minisztérium szerint az éjszaka folyamán 17 lövedéket lőttek ki az erőműre. Négy állítólag az 1-es számú speciális épület tetejét találta el, ahol 168 amerikai nukleáris fűtőelemet tartalmazó szerelvényt tárolnak. További tíz robbanás 30 méterre a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójától, három pedig a 2. különleges körzet közelében, ahol a friss nukleáris fűtőelemek tárolója és a szilárd radioaktív hulladékok tárolója található.

Az atomerőmű sugárzási helyzete továbbra is normális.

A Zaporizzsjai Atomerőmű a Dnyeper bal partján, Energodar közelében található. A blokkok számát és a beépített kapacitást tekintve ez Európa legnagyobb atomerőműve. Március óta az orosz hadsereg védelme alatt áll. Az ukrán hadsereg továbbra is rendszeresen lövi a várost és az erőmű környékét is.

A közeljövőben várhatóan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői csoportja is ellátogat a helyszínre. Emmanuel Macron francia elnök szerint Oroszország és Ukrajna biztonsági garanciákat nyújtott a misszió kiküldéséhez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...