2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

USA: Oroszország kihívás elé állította a szabályokon alapuló világrendet

A Moszkva és Kijev között zajló konfliktus veszélyeztetheti a fennálló világrendet – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn a thaiföldi közszolgálati műsorszolgáltatónak.

Blinken szerint Oroszország “kihívás elé állítja” az általa “szabályokon alapulónak” nevezett világrendet, és új valóságot teremtene a nemzetközi színtéren, ha hagynák, hogy elérje céljait Ukrajnában.

A meglévő nemzetközi szabályok “alapvető megértéseken” alapulnak – mondta Blinken, azzal érvelve, hogy “a szuverenitás, a függetlenség, a területi integritás, az emberi jogok tiszteletben tartása” az ENSZ köré összpontosuló rend alapja.

Oroszország “Ukrajna elleni agressziója” mindezt megkérdőjelezi – mondta Blinken. “Ha Oroszországnak megengedjük, hogy azt tegye, amit tesz, az azt jelenti, hogy visszatérünk egy olyan világhoz, amelyben az erőnek van igaza, amelyben a nagy nemzetek megfélemlíthetik a kis nemzeteket”, ami “a szabályokon alapuló rend ellentéte lenne” – tette hozzá.

Azon túl, hogy Moszkva nemzetközi bajkeverőként lép fel, Blinken szerint Peking “kihívást jelent a rend számára azzal, ahogyan a térségben egyre agresszívebben és otthon egyre nagyobb elnyomással lép fel”. Nem fejtette ki, hogy pontosan mit ért Kína “agressziója” alatt.

Blinken ugyanakkor az Egyesült Államok és Kína kapcsolatait “az egyik legkövetkezetesebb kapcsolatnak, az egyik legösszetettebb kapcsolatnak” nevezte, hozzátéve, hogy Washington továbbra is reméli, hogy a két nemzet közötti “versengés” ellenére “megtalálja az együttműködés módját” Pekinggel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...