2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Irán még idén csatlakozik a Sanghaji Együttműködési Szervezethez

Irán már idén megfigyelőként csatlakozik a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO) – közölte Vlagyimir Norov üzbég külügyminiszter a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

“Idén, Üzbegisztán elnökségének részeként Irán megfigyelő országgá válik a Sanghaji Együttműködési Szervezetben. <…> Szamarkandban egy memorandumot is aláírnak Iránnak az SCO tagjaként vállalt kötelezettségeiről” – mondta egy moszkvai kerekasztal-beszélgetésen.

Irán jelölését az SCO-tagállamok vezetői tavaly szeptemberben támogatták. Vlagyimir Putyin megjegyezte, hogy a Kreml mindig is támogatta Teherán teljes jogú részvételét a szervezetben.

Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva a tagországok érdekei alapján kívánja előmozdítani a partnerségi társulásokat. Példaként említette a BRICS, az SCO és az EAEU-t.

Június végén Irán Argentínával együtt kérte felvételét a BRICS-országok közé. Gyenyisz Manturov, az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium vezetője szerint ez erősíteni fogja az együttműködést a technológiacserében és további termelési létesítmények létrehozásában.

Az SCO egy nemzetközi szervezet, amelyet 2001-ben Kína, Oroszország, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán vezetői alapítottak. Az SCO megfigyelő országai: Afganisztán, Belorusz és Mongólia, a partnerországok pedig Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, Srí Lanka és Törökország.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...