2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Moszkva: ismét amerikai fegyverekkel öltek civileket az ukrán erők

A dél-ukrajnai Nova Kahovka orosz ajkúak lakta város elleni ukrán ágyúzást az tette lehetővé, hogy Kijevnek amerikai gyártmányú nehézfegyvereket szállítottak – közölte egy magas rangú orosz diplomata.

“Az ilyen, polgári célpontokat ért csapások csakis határozott elítélést vonhatnak maguk után. Ez egyenes következménye annak, hogy az [Egyesült] Államok fegyvereket szállított Kijevnek” – mondta Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője kedden a RIA Novosztyinak.

Ukrán csapatok hétfőn lőtték az ország déli részén, az orosz erők által ellenőrzött Herszon régióban lévő Nova Kahovka városát – közölték helyi, Moszkva által kinevezett tisztségviselők.

Vlagyimir Leontyev, a város közigazgatási vezetője kedden azt mondta, hogy hét ember meghalt és legfeljebb 80 megsebesült. Korábban elmondta, hogy a lövedékektől felrobbant egy műtrágyaraktár, és több ház is megrongálódott, valamint más polgári objektumok, köztük egy piac és egy kórház.

Natalja Zarja, aki a humanitárius segélyek városba juttatását koordinálja, elmondta, hogy 35 tonna segélyt, köztük élelmiszert tartalmazó raktár is megsemmisült.

Az ukrán hadsereg kedden közölte, hogy megsemmisített egy lőszerraktárt Nova Kahovkában.

Ukrajna és Oroszország többször is azzal vádolta egymást, hogy lakott területeket lőttek és civileket öltek meg.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézfegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...