2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

USA: nincs bizonyíték Zelenszkij Irán elleni vádjaira

Az amerikai hadseregnek nincs bizonyítéka arra, hogy Teherán ballisztikus rakétákat szállított volna Moszkvának – mondta Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón. Korábban Kijev azzal vádolta Iránt, hogy fegyverekkel látja el Oroszországot, és csapásokat követelt az iráni hadiipari komplexum ellen.

“Jelenleg nincs olyan információnk, amely alátámasztaná, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak ukrajnai felhasználásra” – mondta Ryder az állítólagos szállítmányokkal kapcsolatban.

A Pentagon “továbbra is szorosan szemmel tartja” az ügyet – mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok “aggódik” amiatt, hogy Moszkva “megpróbálhatja megszerezni ezt a képességet”.

Ryder szavai alig néhány nappal azután hangzottak el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak csapásokat sürgetett a drónokat és ballisztikus rakétákat gyártó iráni létesítmények ellen. Az elmúlt hetekben olyan állítások láttak napvilágot, hogy Irán kamikaze drónokat szállított Oroszországnak. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy a Moszkva által Geran-2-ként megjelölt drónok valójában iráni gyártmányú Shahed-136 UAV-k. Egyes médiumok azt is állítják, hogy Irán ballisztikus rakétákat adott el Oroszországnak.

Moszkva és Teherán is többször tagadta, hogy a Moszkva és Kijev közötti konfliktus idején fegyverszállításokra került volna sor. Múlt héten Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter azt mondta, hogy országa a konfliktus kezdete előtt “kis számú drónt” szállított Oroszországnak. Azt az állítást is cáfolta, hogy Irán rakétákat szállított volna Moszkvának.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...