2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Ukrajna drónelhárító fegyvereket kért az Egyesült Államoktól

A kijevi kormány számos C-RAM minigun légvédelmi rendszert kért az Egyesült Államoktól az iráni tervezésű drónok által végrehajtott orosz támadások elhárítására – derül ki az ukrán parlament elnöke, Ruszlan Stefancsuk által aláírt levélből, amely az ABC News birtokába került.

Stefanchuk állítólag az amerikai kongresszus magas rangú tagjainak írt, és fegyvereket kért “fontos objektumok, különösen kulcsfontosságú erőművek védelmére”. Emellett nagyobb hatótávolságú rakétákat is kért – feltehetően az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakétatüzérségi rendszerhez -, hogy az ukrán hadsereg célba vehesse a drónok indítóhelyeit “mélyen az ellenséges vonalak mögött”.

A Raytheon által gyártott Land-based Phalanx Weapons Systems (LPWS) a haditengerészeti védelmi lövegek amerikai hadseregben alkalmazott változata, közismert nevén Counter-Rocket, Artillery, Mortar (C-RAM) rendszerek. Az LPWS-t a mobilitás érdekében egy vontató-utánfutóra szerelik. Az amerikai hadsereg fontos célpontok, például a bagdadi és kabuli nagykövetségek védelmére használta őket a beérkező aknavetők és rakéták ellen.

Bár a Pentagon nem kívánta kommentálni a konkrét ukrán kéréseket, az amerikai hadsereg azt mondta, hogy “a jelenlegi harc szempontjából releváns felszerelésekre” összpontosítanak.

“Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy teljesítsük Ukrajna kiemelt biztonsági segítségnyújtási kéréseit, fegyvereket szállítunk az amerikai készletekből, amikor azok rendelkezésre állnak” – mondta Garron Garn alezredes, a Pentagon szóvivője az ABC-nek.

Közben Ukrajna hétfőn bejelentette két NASAMS légvédelmi rendszer leszállítását. Washington augusztusban további hatot ígért, de ezek megérkezése időbe telik.

Az október eleji, a Krími híd elleni ukrán támadást követően Oroszország infrastrukturális célpontokat támadott Ukrajna-szerte, megbénítva az ország elektromos hálózatát. A támadások közül sokat Geran-2 drónokkal hajtottak végre, amelyek hasonlítanak az iráni Shahed-136-osokra.

Az Ukrajna által azzal vádolt Teherán, hogy csapásmérő drónokat ad el Oroszországnak, azt mondta, hogy az ellenségeskedések februári eszkalálódása előtt “kis számú” drónt szállított Moszkvának, és azt közölte, hogy a jelenleg használatban lévő drónokat hazai gyártásúak, iráni tervrajzok alapján. Kijevi tisztviselők “csapásokat” kértek – feltehetően az Egyesült Államok részéről – az iráni drón- és rakétagyártó létesítmények ellen, eddig eredménytelenül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...