2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Lengyelország bővíti az amerikaiaknak fenntartott légibázisát

Lengyelország az elkövetkező években bővíteni fogja az amerikai harci repülődandárnak otthont adó katonai bázist – jelentette be hétfőn Mariusz Blaszczak védelmi miniszter a létesítményben tett látogatása során.

A közép-lengyelországi Powidz városában található bázis várhatóan erősíteni fogja az amerikai légierő műveleti képességeit a lengyel és NATO-erők támogatására a régióban – mondta.

A létesítmény új hangárokat és raktárakat, valamint a közelben egy üzemanyagtárolót kap – mondta a miniszter, akit Mark Brzezinski, az Egyesült Államok lengyelországi nagykövete kísért el. A powidzi bázis ad otthont az amerikai Apache csapásmérő helikoptereknek.

Powidz “katonai komplexummá alakul, felkészülve a lengyel és NATO-erők támogatására az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán” – mondta Blaszczak a NATO és Oroszország közötti példátlan feszültségek közepette.

A bázis bővítése a Washington és Varsó közötti 2020-as megerősített védelmi együttműködési megállapodás részeként valósul meg. A megállapodás “megteremti a feltételeket az amerikai fegyveres erők állandó, hosszú távú jelenlétéhez Lengyelországban” – közölte a lengyel védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy ez “megerősíti” a nemzetbiztonságot.

Összesen 114 infrastrukturális projekt 11 helyszínen szerepel a megállapodásban, amely a minisztérium szerint “lehetővé teszi a további harci képességek gyors fejlesztését Közép- és Kelet-Európában”.

Blaszczak szerint Varsó saját katonai potenciáljának kiépítését is tervezi, helikopterek és harckocsik vásárlásával az Egyesült Államoktól.

Várhatóan már jövőre megkapja az Abrams harckocsikat. A védelmi miniszter szerint 96 harci helikopterre is adtak már le megrendelést.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten azt mondta, hogy a Lengyelországba “ideiglenesen” telepített amerikai erők valószínűleg “hosszú ideig” ott maradnak. Varsó korábban azt kérte Washingtontól, hogy tartósan állomásoztasson csapatokat Lengyelországban, de ez technikailag sértené az Oroszországgal kötött NATO-szerződést.

Nem tudni, hogy jelenleg hány amerikai katona tartózkodik Lengyelországban, a NATO fő logisztikai központjában a szomszédos Ukrajnában lévő kormány támogatására. Májusban az Egyesült Államok varsói nagykövete elárulta, hogy több mint 12 600 amerikai katona tartózkodik az országban, ami az eddigi legnagyobb létszám.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...