2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

USA: Kína nagy árat fog fizetni, ha segít Oroszországnak kijátszani a szankciókat

Az Egyesült Államok figyelmeztette Kínát, hogy nagy árat fog fizetni, ha Peking fegyvereket szállít Oroszországnak, vagy segít megkerülni a szankciókat – közölte Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője, akit a RIA Novosztyi hírügynökség idézett.

“A fegyverszállítások vagy a Kína által Oroszországnak nyújtott bármilyen segítség a példátlan szankciók, exportellenőrzések és pénzügyi intézkedések szisztematikus kijátszásában… nagyon magas árat szabna ki, amelyet nemcsak az Egyesült Államok, hanem az Egyesült Államok a világ több tucat országával együttesen követelne meg” – mondta Price.

Mint mondta, az amerikaiak eddig nem tapasztaltak ilyen akciót, de szorosan figyelemmel kísérik a szankciórendszer betartását.

Titkos támogatás

Avril Haynes, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója korábban azt állította, hogy Kína állítólag a színfalak mögött különböző módokon segíti Oroszországot az Ukrajna körüli helyzet hátterében.

Ugyanakkor amerikai tisztviselők korábban következetesen hangsúlyozták, hogy az Ukrajna körüli helyzetben nem látják jelét annak, hogy Kína támogatná Oroszországot.

“Azt tapasztaljuk, hogy Kína a színfalak mögött különböző módokon segíti Oroszországot. Néha nyilvánvalóbb, néha kevésbé nyilvánvaló” – mondta Haynes a Google által szervezett, a nemzetbiztonsági kihívásokról szóló panelbeszélgetés részeként.

Arra a kérdésre válaszolt, hogy Washington lát-e jeleit annak, hogy Peking anyagi támogatást nyújt Moszkvának az ukrajnai különleges művelet fényében, beleértve az oroszellenes szankciók kijátszásában nyújtott segítséget.

Kudarcra ítélve

Az Egyesült Államok kísérletei, hogy “megbüntesse” Kínát az Oroszországgal való együttműködésért, kudarcra vannak ítélve – mondta korábban Alekszej Zajcev, az orosz külügyminisztérium információs és sajtóosztályának helyettes vezetője.

“Az amerikai tisztviselők rendszeresen bírálják Pekinget a Moszkvával való együttműködés fejlesztése miatt, nyíltan azzal fenyegetőznek, hogy megbüntetik Kínát, amiért együttműködik gazdasági szereplőinkkel, hogy kijátsszák a Washington és szövetségesei által Oroszország ellen bevezetett törvénytelen szankciókat” – mondta.

Zajcev hozzátette, hogy “komoly nyomást gyakorolnak Kínára, gyakran nagyon szemtelen módon, és azok, akik ezt végrehajtják, úgy tűnik, elfelejtik, hogy a modern világ egyik nagyhatalmával beszélnek”.

“Az ilyen lépések ékes megnyilvánulásai Washington egyre növekvő kísérleteinek, hogy tönkretegye a Moszkva és Peking közötti stratégiai partnerséget. Kijelentjük, hogy az államaink közötti együttműködés, amely példátlanul magas szintet ért el, sikeresen kiállja az erőpróbát. Az ilyen taktikák kudarcra vannak ítélve” – mondta.

Kína jogos érdekei

Ahogyan Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője június végén kijelentette, harmadik felek nem avatkozhatnak be és nem korlátozhatják az Oroszország és Kína közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködést.

“Kína és Oroszország a kölcsönös tisztelet, egyenlőség és kölcsönös előnyök alapján normális kereskedelmi és gazdasági együttműködést folytat, amelybe harmadik felek nem avatkozhatnak be és nem korlátozhatják” – mondta a diplomata.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak az Oroszországgal való kapcsolatai rendezése során nem szabadna sértenie Kína jogos érdekeit.

“Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy azonnal korrigálja hibáit, szüntesse meg a vonatkozó korlátozó intézkedéseket, hagyjon fel a területen kívüli joghatóság alkalmazásával és a kínai vállalatokkal szembeni egyoldalú szankciókkal. A Kínai Népköztársaság minden szükséges intézkedést megtesz a kínai vállalatok törvényes jogainak és érdekeinek erőteljes védelme érdekében” – mutatott rá.

Oroszellenes szankciók

Miután Oroszország megkezdte az Ukrajna demilitarizálására és denacionalizálására irányuló különleges katonai műveletét, a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Néhány ország bejelentette az orosz vagyon befagyasztását, és számos márka elhagyta Oroszországot. Az EU már hat szankciócsomagot vezetett be, köztük az orosz szénre és kőolajra vonatkozó embargót. Ez azonban magának a Nyugatnak is problémákat okozott, mivel az infláció, valamint az élelmiszer- és benzinárak meredek emelkedését eredményezték.

A Kreml a korlátozásokat soha nem látott gazdasági háborúnak nevezte, és megtorlásul megtiltotta a külföldi befektetőknek, hogy pénzt vegyenek ki az orosz pénzügyi rendszerből, és a gázszállításokban rubelalapú elszámolást vezetett be. Mint Vlagyimir Putyin rámutatott, az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra. Mindazonáltal meg van győződve arról, hogy a jelenlegi fejlemények véget vetnek a Nyugat globális dominanciájának mind a politikában, mind a gazdaságban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...