2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Zelenszkij a terrorizmus támogatásával vádolja az Amnesty Internationalt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta az Amnesty International szervezetet, hogy a “terroristák” pártjára állt, miután a szervezet elítélte az ukrán hadsereget, amiért a humanitárius jogot megsértve fegyvereket helyezett el polgári területeken.

“Ma láttuk az Amnesty International jelentését, amely sajnos megpróbálja amnesztiába helyezni a terrorista államot, és az agresszorról az áldozatra hárítani a felelősséget” – mondta Zelenszkij csütörtök este egy videóbeszédben.

“Ha valaki olyan jelentést készít, amely az agresszort és az áldozatot egy szintre helyezi, az nem tűrhető” – mondta, majd háromszor is megismételte, hogy “Ukrajna áldozat”, és hozzátette, hogy “aki ebben kételkedik, az Oroszország – egy terrorista ország – cinkosa, maga is terrorista és a gyilkosságok résztvevője”.”‘

A szóban forgó jelentés csütörtökön jelent meg korábban, és 22 olyan esetet részletezett, amikor az ukrán erők iskolákból indítottak csapásokat, és öt példát arra, hogy a csapatok kórházakat használtak bázisnak. Az Amnesty szerint “nincs tudomása” arról, hogy Ukrajna megpróbálta volna evakuálni a civileket, mielőtt elfoglalta volna ezeket a nem katonai célú helyszíneket.

“Dokumentáltuk, hogy az ukrán erők rendszeresen veszélyeztetik a civileket és megsértik a háborús törvényeket, amikor lakott területeken tevékenykednek” – mondta Agnes Callamard, az Amnesty International főtitkára. “Az, hogy védelmi helyzetben vannak, nem mentesíti az ukrán hadsereget a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása alól”.”

Miközben az Amnesty is azzal vádolta Oroszországot, hogy katonai műveletének végrehajtása során megsértette a nemzetközi jogot, a jelentést a Zelenszkij-rezsim támogatói az interneten bírálták, azzal vádolva a nemzetközi szervezetet, hogy “orosz propagandával” házal.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is reagált a jelentésre, azzal vádolva az Amnestyt, hogy hamis valóságot teremt, amelyben mindenki hibás valamiben. Ehelyett azzal érvelt, hogy a szervezetnek kizárólag az állítólagos orosz vétkekre kellene összpontosítania.

Az ukránbarát közösségi média posztolók kritikáinak özöne közepette Callamard kitartott a jelentés mellett.

“Azoknak, akik Ukrajna elleni elfogultságot állítva támadnak minket, azt mondom: ellenőrizzék a munkánkat” – írta a Twitteren. “Minden áldozat mellett kiállunk. Pártatlanul.” Callamard a konfliktus mindkét oldalán “közösségi média csőcseléket és trollokat” is megvádolt azzal, hogy “háborús propagandát, dezinformációt [és] félretájékoztatást” terjesztenek.

Zelenszkij beszédében azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy “lecsapott a holokauszt áldozatainak emlékműveire” és “a jelenovkai hadifogolytáborra”. Zelenszkij nyilvánvalóan egy márciusi, egy holokauszt-emlékművet ért csapásra utalt, amely valójában egy közeli tévétornyot talált el. Egy izraeli újságíró azt állította, hogy maga az emlékmű érintetlen maradt.

Oroszország azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy a múlt héten rakétacsapást mért a neonáci Azov-ezred tagjainak otthont adó jelenovkai fogolytáborra, és felkérte az ENSZ-t és a Vöröskeresztet, hogy vizsgálják ki a támadást. A Donyecki Népköztársaság tisztviselői azt állították, hogy a létesítményt azért vették célba, hogy megakadályozzák a foglyokat abban, hogy tanúvallomást tegyenek az ukrán háborús bűnökről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...