2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

USA: az amerikai fegyverekkel rendelkező Kijev fogja diktálni a béke feltételeit

Amerikai fegyverekkel felfegyverkezve Kijev fogja meghatározni az Oroszországgal kötendő béke feltételeit – mondta John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője pénteken az Amerika Hangjának.

Míg mások azt javasolták, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök engedjen át bizonyos területeket a béke érdekében, Kirby szerint Washington felkészül arra, hogy “elhúzódó konfliktus” lehet.

Az ukrajnai háború pénteken lépte át a negyedi hónapot, az orosz erők továbbra is folytatják a területfoglalásokat Donbasszban. Moszkva állítása szerint akár 2000 ukrán katonát, “nacionalistákat” és külföldi harcosokat is bekerítettek a térségben. Közben Kijev nemrég elismerte, hogy naponta akár 1000 katonát is veszíthet, és állítólag sorkatonákkal, nőkkel és elítéltekkel pótolja ostromlott erőit.

Ennek ellenére Kirby ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna tovább harcolhat, és az Amerika Hangjának azt mondta, hogy “Zelenszkij úr fogja meghatározni, hogy hogyan nézzen ki a győzelem”.

“Természetesen azt akarjuk, hogy Ukrajna sikeres legyen a csatatéren, és azt akarjuk, hogy sikeres legyen a tárgyalóasztalnál is, ha és amennyiben erre sor kerül” – folytatta Kirby. “Most nem vagyunk ebben a szakaszban. De úgy gondoljuk, hogy Zelenszkij elnök az, aki meghatározhatja, hogyan nézzen ki a győzelem.

“A mi feladatunk az, hogy biztosítsuk, hogy rendelkezésére álljanak az eszközök, amelyekkel ezt a leghatékonyabb módon teheti meg”.”

Az Egyesült Államok már közel 54 milliárd dolláros közvetlen és közvetett katonai és gazdasági segélyt folyósított Ukrajnának, a legutóbbi 450 millió dolláros fegyverszállítmány négy nagy hatótávolságú rakéta-tüzérségi rendszert is tartalmaz. Kirby látszólag félrelökte azokat az aggodalmakat, hogy ezeket a rendszereket az orosz határon túli csapások indítására használhatják, pénteken azt mondta, hogy ezek “ukrán tulajdonok, és ők határozzák meg, hogyan használják [őket]”.

Kirby hozzátette, hogy “azt akarjuk, hogy Ukrajna területi integritása teljes mértékben helyreálljon”, ami Kijev szemében a Krím elfoglalását jelentené, amely 2014 márciusában az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavazott. Több ukrán katonai és politikai vezető is kijelentette, hogy a NATO által szállított fegyvereket pontosan ehhez fogják használni.

Kirby és a Külügyminisztérium és a Pentagon más tisztviselői szabad kezet adtak Ukrajnának arra, hogy saját belátása szerint háborúzzon, még akkor is, amikor más amerikai kormánytisztviselők állítólag önmérsékletre szólítottak fel. Eközben, ha hinni lehet a CNN névtelen forrásból származó jelentéseinek, az amerikai, brit és európai vezetők Kijev bevonása nélkül folytatnak megbeszéléseket Ukrajna jövőjéről.

Míg Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég azt mondta, hogy Ukrajna a béke fejében területeket adhat át, azóta kijelentette, hogy a rendezés feltételeiről Zelenszkij dönt. Hasonlóképpen Emmanuel Macron francia elnökhöz, akit Zelenszkij azzal vádolta meg hogy nyomást gyakorol rá, hogy egy békeegyezmény részeként adjon át területeket, Macron azóta maga is azt mondta, hogy “Ukrajna dönt, ha a béke megteremtésének feltételei teljesülnek”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...